Christophe Deloire er leder for Reportere uten grenser.
Arkivfoto: Lewis Joly / AP / NTB
Prio-direktør tror på fredspris til Reportere uten grenser
Har revurdert sin topp fem-liste med kandidater til Nobels fredspris.
En pris til journalistikk ligger nå på topp, mens vaksinesamarbeidet Covax er ute.
Tradisjonen tro la direktør Henrik Urdal i Institutt for fredsforskning (Prio) i vår fram en liste med sine fem favoritter til å motta årets fredspris. Den er nå gjennomgått og onsdag formiddag lagt ut igjen – med ny toppkandidat.
– Vi tror på en pris til journalister eller medier, som åpenbart har vært et viktig tema over tid. En verdig kandidat er da Reportere uten grenser, som har gjort og gjør et svært viktig arbeid for å få bedre regulering av nyheter formidlet på nett og overvåker drap og trakassering av journalister, sier Urdal til NTB.
Han nevner at en annen aktuell kandidat når det gjelder kampen mot falske nyheter og for sikring av pålitelig informasjon, vil være det internasjonale faktasjekk-nettverket IFCN.
Enda mer aktuelt nå
Urdal tror på Reportere uten grenser (RFS) fordi de også oppfyller kriterier for en pris til ytringsfrihet, pressefrihet og uavhengig journalistikk i verden, noe som ikke minst er enda mer aktuelt etter utviklingen i Afghanistan.
– Siden nominasjonene er levert innen 31. januar, kom Afghanistan for sent til å få nominert enkeltreporteres innsats der. Men en pris til RSF vil kunne vise til dette aktuelle området selv om den ikke går direkte til dem, sier Henrik Urdal til NTB.
I sin gjennomgang skriver Prio-direktøren at Komiteen for å beskytte journalister (CPJ) også kan være en kandidat. Den internasjonale gruppa samler data om journalister som har blitt angrepet eller drept, og fungerer som talsperson for journalister i krise.
Ut med koronakandidat
Det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax er fjernet fra toppen av lista.
– I februar var det lovende takter, håp om å få distribuert vaksiner til fattigere land ved å ha tilgang Covax. Det har i veldig liten grad skjedd, og da gjerne fordi rikere land har fullvaksinert sine egne først. Covax kunne ha lyktes, men det har de ikke. Jeg mener de ikke har oppnådd nok til å få en fredspris, sier Urdal.
Dermed seiler Reportere uten grenser opp på topp, som kandidat for innsatsen medier gjør for å sikre allmenn tilgang til pålitelig informasjon.
Andre favoritter
Nummer to på lista er den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja, som i flere år har vært nevnt. Prio påpeker at dette er spesielt aktuelt etter at demonstrasjonene mot valget i Ukraina sommeren 2020 ble slått brutalt ned. Ikkevoldelige demokratiske massemobiliseringer og protestbevegelser som kan spille en viktig rolle i å velte regimer, er generelt en sak som fortjener fredspris.
På tredjeplass har Urdal nå lagt til FNs klimakonvensjon (UNFCCC) og FNs klimasjef Patricia Espinosa, foran fellespris til den israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem og Palestinsk senter for menneskerettigheter.
Nummer fem på lista er også en gjenganger de siste årene: kombinert Kina-relatert pris til den fengslede uiguren Ilham Tohti og demokratiforkjemperen Nathan Law Kwun-chung, studentlederen som sto i front i Hongkong i 2014, men som til slutt måtte flykte etter innføring av nye lover i Hongkong.