Journaliststudenter ved HIOA. Fra v. Hildegunn Fallang, Irina Tjelle, Lone Lohne og Jannicke Møller Andersen. Foto: Kathrine Geard

Utøya preger studiestart

Journaliststudenter i Oslo starter skoleåret med å snakke sammen om Utøya, bearbeiding og katastrofejournalistikk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ettermiddag er alle studenter ved journalist- og fotoutdanningene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HIOA) invitert til en felles samling der psykolog Gjermund Tveito skal snakke om journalistrollen under katastrofer og hvordan man takler reaksjoner i ettertid.

– Mange av studentene kommer fra sommerjobber der de har laget saker om det som skjedde 22. juli. Oppfølgingen de har fått i redaksjonene varierer. Og med lite erfaring er det ikke bare bare å takle en sånn opplevelse. Derfor syntes vi det var en gode idé med en samling, et tilbud til alle som har lyst, sier leder for NJs studentklubb, Jannicke Møller Andersen.

Samarbeid

Det syntes også Anne Fogt, instituttleder for mediefagene ved Høgskolen. Sammen har de lagt opp programmet for dagen. I tillegg til at anslagsvis en tredel har jobbet med terrorsaken i sommer er også en av andreårs studentene direkte berørt. Hildegunn Fallang var på Utøya, men kom fra det med livet i behold. I formiddag fortalte hun kullkameratene om sine opplevelser.

– Det var veldig greit. Både for min egen del og for de andre i klassen. De fikk svar på sine spørsmål og jeg fikk fortalt om det som skjedde med meg til alle på en gang. Hvordan jeg har det nå og hvordan jeg ønsker at ting skal være, sier Fallang.

Hun er veldig glad for at skolen har lagt opp til en slags debrifing denne første dagen.

– Det er en helt særegen situasjon som har vært en påkjenning for mange. Og selv om man ikke har jobbet direkte med  terrorsaken er det uansett mye å lære av Tveito. Også for meg er dette opplegget fint.

Støtte

Fallang får støtte av klassekameratene Irina Tjelle og Lone Lohne, som begge har hatt sommerjobber der de har laget saker i kjølvannet av ugjerningene 22. juli.

– Mange av oss ble kastet ut i ganske heftige jobber. Og selv om vi ble fulgt opp av arbeidsgiveren er det bra at skolen tar tak i dette også, sier de to, som samtidig understreker at alle de har snakket med er glade for at redaksjonene lot sommervikarene få jobbe med terrorangrepet.

Sunndalsjenta Helle Gannestad, som fikk sin twittermeldingen om all kjærligheten vi kan skape sammen spredt over kloden, er for øvrig en av de nye på bachelorstudiet i fotojournalistikk.

Powered by Labrador CMS