Full mobilisering mot Hjemmet Mortensen

Frilansere mobiliserer mot bladkonsernets nye rettighetskontrakter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det blåser kaldt for frilanserne om dagen, derfor er det veldig kjekt å snakke sammen. Jeg kommer aldri til å undertegne, da begynner jeg heller å selge sko, sa fotograf Barbro Steinde til Journalisten.

Hun fikk støtte av godt og vel 50 frilansere som deltok på Norsk Journalistlags (NJs) kurs om kontraktinngåelse onsdag. Kurset kom i gang fordi Hjemmet Mortensen, etter samtaler med NJ som ikke førte fram, presenterte nye frilanskontrakter som NJ mener overdrar altfor store rettigheter til medieselskapet.

«Take it or leave it»

Det var stor enighet under møtet om ikke å undertegne de nye kontraktene og om å mobilisere mot dem. NJ anbefalte dessuten dem som allerede har undertegnet, å si opp avtalene.

Mange av kursdeltakerne er fortvilet over situasjonen. Noen synes de er presset opp i et hjørne etter å ha fått beskjed om å «take it or leave it». Det ble også sagt at HM-redaktører er usikre på hvordan de skal forholde seg til de nye avtalene.

– Det er ikke bare frilanserne som reagerer på avtalene, men også redaktører som mener de undergraver redaktørplakaten og redaktørens rett til å bestemme hvilke folk som skal brukes, sa en av deltakerne. Forholdet til en viktig oppdragsgiver gjør at få vil stå fram med kritikken.

Ikke utbyttbare

– Mange som har jobbet for Hjemmet Mortensen i veldig mange år synes det er trist at selskapet skal behandle dem på denne måten. Men det er også klart at hvis noen får problemer fordi de ikke kan akseptere det de nå blir forelagt, mobiliserer vi virkelig, sa NJs nestleder, Kjetil Haanes til Journalisten.

– Avtalefriheten har fått et skudd for baugen med avtalen Hjemmet Mortensen nå presenterer dere for, og som etter min mening er helt urimelig, sa NJ-advokat August Ringvold.

Han tror det skal mye til før bladkonsernet går bort fra formuleringene de har presentert, fordi dette blir mer og mer vanlig også i dagspressen.

– Det stiller større krav til deg som journalist om å være veldig klar og spesifikk hver gang du forhandler om salg av tekst eller bilder. Du må prøve å etablere et akseptabelt nivå av rettighetsoverføring i forhold til den prisen du får, sa Ringvold til de fremmøtte.

Journalisten var til stede under første halvdel av kurset onsdag.

Powered by Labrador CMS