Høgskolen i Oslo. Foto: Birgit Dannenberg

Færre vil bli journalister

Lærestedene merker mediekrisen, søkermengden ned med to unntak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Finanskrisen reduserer søkermengden til flere journalistikkutdanninger, som ved Handelshøyskolen BI. Skolen valgte å droppe sitt studium i økonomijournalistikk denne høsten på grunn av lavt antall søkere.

Journalisten har fått tall fra Samordna opptak som viser at BI er langt fra den eneste skolen som merker tilbakegang.

Ikke dramatisk

Målt i antall søkere er det ved Høgskolen i Volda interessen er på størst tilbakegang. Høyskolen har ved Samordna opptak 207 søkere med journalistikkutdanning som førstevalg. Det er 11,5 prosent eller 27 færre søkere enn ved samme tid i fjor.

– Jeg tror for så vidt at nedgangen kan ha med at studentene oppfatter at det er krise i bransjen, og at det derfor er vanskeligere å få jobb. Det tror jeg vil ha en viss virkning. Vi opplever det ikke som dramatisk, for i fjor var det oppgang, mens det i 2007 var en tilbakegang. Så vi er tilbake på nivået vi var for noen år siden, sier fagansvarlig for journalistikk Jan Ytrehorn ved Høgskolen i Volda.

Mange om beinet

Ytrehorn forklarer at det er 58 plasser på journalistikkstudiet, dermed er det over tre søkere per plass.

Ved Universitetet i Stavanger er heller ikke situasjonen spesielt lystelig. Der går antall søkere tilbake med 11,7 prosent, eller 17 søkere til 128 søkere med studiet som førstevalg.

Ved Høgskolen i Bodø er antall søkere tilbake 17,3 prosent, mediehøgskolen Gimlekollens avis- og nettavislinje er tilbake med 19,6 prosent og ved Universitetet i Bergen er det 4,5 prosent færre søkere til journalistikkutdanningen.

Overrasket

I motsatt ende av spekteret er radio- og fjernsynslinjen til Gimlekollen og journalistikkstudiet ved Høgskolen i Oslo. Begge disse er populære blant søkerne. I Oslo øker søkermengden med i overkant av tre prosent. Nå venter 632 søkere på beskjed om de får plass ved utdanningen.

– Vi var veldig spent på hvordan krisen ville slå ut på vår utdanning, så jeg ble overrasket over at vi gikk fram. Det hadde jeg ikke ventet, sier studieleder Anne Fogt ved høyskolen. Høgskolen i Oslo har 70 plasser på journalistikkstudiet.

Det samme gjelder på Gimlekollen. Selv om færre søker på nettjournalistikk ved skolen, så stiger tallene for radio- og fjernsynslinjen.

Mest fram, målt i prosent, er uansett fotojournalistikk ved Høgskolen i Oslo, der søkermassen øker med 27,2 prosent. Dermed er det 294 håpefulle som venter på svar om høsten skal eksponeres.

Powered by Labrador CMS