Tamara Anthony. Foto: Helge Øgrim

Nytt nettverk for journalister

BERLIN: Vil hjelpe hverandre med research og en sofa.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tre tyske kvinner tok i september i fjor initiativ til et nettverk for journalister som er villige til å hjelpe kolleger fra andre land med kilder og praktisk bistand. Til gjengjeld vil de selv bli hjulpet.

Tjenesten hostwriter.org lanseres på konferansen re:publica i Berlin i morgen.

Tamara Anthony arbeider som tv-korrespondent i Berlin for den føderale kringkastingen ARD i programmene Tagesshau og Tagesthemen. Tabea Grzeszyk jobber både for tv og radio, mens Sandra Zistl har print og nett som bakgrunn.

De har alle bakgrunn fra et nettverk av unge utenriksreportere som ble etablert i 1995 og har utviklet den nye plattformen med frivillig innsats og en beskjeden økonomisk støtte fra et ARD-fond som interessant nok hentes fra lisensen, men brukes til allmennjournalistiske formål. Rudolf Augstein-stiftelsen etter Der Spiegels grunnlegger, har også gitt penger. Til sammen har initiativet mottatt 22.000 euro.

Myk start

- Tanken oppsto allerede for to år siden, sier Anthony til Journalisten når vi treffer henne i Berlin. - Vi startet med tanken om at journalister som besøker et land der de har få personlige kontakter, kan få hjelp og låne en sofa hos en kollega.

Ideen er også kjent som coachsurfing, en tanke som slår godt an blant Berlins yngre journalister og miljøer der det ikke lenger er viktig å sette Dr. foran jobbtittelen. 

- Når du reiser til et annet land, kan du lære langt mer om kulturen og forholdene der hvis du får bo hos en journalistkollega noen dager i stedet for på hotell.

Medlemmer av plattformen tilbyr gratis overnatting, hjelp til å researche en story, eller begge deler. Til gjengjeld får de rett til samme slags hjelp fra andre medlemmer 

Underveis er prosjektet utviklet det mer i retning et nettverk som overfører kunnskap, kilder og research fra kollega til kollega.

Som eksempel på den siste funksjonen nevner hun et tenkt prosjekt om høyreekstreme partier i flere land. 

- Via hostwriter finner du kolleger med kjennskap til temaet. Du søker etter andre journalister med spesialkompetanse og kan spesifisere organisasjonstilknytning, for eksempel at du leter etter andre medlemmer av det globale nettverket for gravejournalister, GIJN. Dere skriver artikkelen sammen og selger den i flere land. Le Monde vil antakelig ikke ha problemer med at den samme artikkelen selges i Danmark og Tyskland samtidig.

Frilansere

Initiatviet har fått støtte fra flere organisasjoner med journalister som medlemmer. Reportere uten grenser, den tyske frilanserforeningen Freischreiber og det største journalistforbundet (DJV) er med. To tyske journalistskoler, DJS og EMS, et katolsk universitet i Libanon (USEK) og et nettverk for journalistisk research er også blant støttespillerne. De siste er også tilslutttet det globale nettverket av undersøkende journalister.

Etter lanseringen håper Anthony at organisasjoner i andre land slutter seg til. Blant fordelene nevner hun også at hostwriter gir muligheter for direktekontakt mellom medlemmer av samme organisasjon, siden flere mangler slikt og det er kostbart å utvikle og vedlikeholde.

Frilanserne har vært initiativtakernes første målgruppe. Tamara Anthony sier hun tror de vil være de første til å se verdien av nettverket, mens journalister i store organisasjoner kanskje vil trenge mer tid. Målet er å passere 500 medlemmer raskt og håpet er å se langt større tall.

Journalister, journalistiske bloggere og dokumentarfilmskapere inviteres til å bli med.

- Berlin gunstig

Den norske journalisten Dag Yngland har frilanset fra Berlin i flere år og leverer ukentlig til TV 2s nyhetssendinger. Han tror den tyske hovedstaden er et godt startsted for hostwriter.

- Miljøet her er veldig internasjonalt. Hvis du starter en sånn tjeneste fra London eller Boston, er det fare for at den ikke klarer å favne mange språkområder. I Berlin er det dyktige utviklere og journalister fra Kina, Russland, Portugal og Polen. Samtidig er kulturen innstilt på hjelpsomhet og samarbeid. Det fins muligheter til støtte fra ideelle organisasjoner som vil bygge opp under journalistikk og ytringsfrihet, som stiftelsen etter Speigels grunnlegger Rudolf Augstein.  

Granskes

Når tjenesten er gratis og non profit, skyldes det ifølge Tamara Anthony at bare en slik plattform kan få den nødvendige tillit fra journalister. Men hun ser én mulig inntekt:

- Dersom det blir mange brukere fra store medieorganisasjoner, er det ikke urimelig om de bidrar litt til en tjeneste som hjelper dem å produsere kvalitetsinnhold. Hun understreker at dette vil være frivillig og at enkeltjournalister som slutter seg til nettverket, ikke risikerer å påføre arbeidsgiveren kostnader.

Medlemmer ansatt i organisasjoner som slutter seg til, slipper unna akkreditering. Alle andre sjekkes av hostwriter for å sikre at de er kvalifisert og har faglig historikk.

- Dere siler ut sjarlataner og propagandister?

- Akkrediteringsprosessen innebærer at du må bevise at du er journalist. Enten er du medlem hos en samarbeidspartner som allerede har gjennomført en slik siling. Hvis ikke, må du sende oss lenker til arbeidet ditt. Og vi må sjekke alle manuelt.

Du finner hostwriter på Facebook, Twitter og på hjemmesiden deres. Hele tjenesten er på engelsk.

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS