Journalisten besøkte Rajan Chelliah på arbeidsplassen i juni 2019. Nå har Høyesteretts ankeutvalg satt en endelig stopper for arbeidsrettssaken.
Foto: Nils Martin Silvola
Rajan Chelliahs anke avvist:
– Jeg er bitter. Men jeg må prøve å ikke la bitterheten knekke meg
Endelig sluttstrek for saken mot NRK.
Arbeidsrettssaken som tidligere Migrapolis-profil Rajan Chelliah anla mot NRK etter at han ble sagt opp i 2018, har fått en endelig stopper. Medier24 melder om avgjørelsen hos Høyesteretts ankeutvalg.
Et enstemmig utvalg mener det ikke finnes «tilstrekkelig grunn til at saken blir fremmet for Høyesterett».
– Hadde et ørlite håp
Det har vært tunge dager etter at beskjeden om avgjørelsen kom, forteller Chelliah selv til Journalisten.
– Jeg er veldig skuffet. Selv om denne saken har vært gjennom flere rettsinstanser, hadde jeg et ørlite håp om at de prinsipielle sidene kunne få rettsvesenet til å våkne, sier NRK-profilen.
Chelliah viser blant annet til arbeidsgivers ansvar for kompetanseutvikling, samt styrkeforholdet mellom NRK som stor organisasjon og Chelliah som arbeidstaker.
– Nå prøver jeg å legge saken bak meg, brette opp ermene og gå videre. Jeg vet at jeg har bred kompetanse som er nyttig for mange der ute, sier Chelliah.
Bitter
– Føles det vanskelig å skulle legge dette bak seg etter en så lang prosess?
– Når man har vært i en bedrift i 19 år, har man et liv bak seg der. Jeg tenker både på kolleger og den identiteten jobben som journalist gir. Når den identitetsfølelsen får seg en knekk, blir man preget av det, sier Chelliah, og legger til:
– Jeg innser det: Jeg er bitter. Men jeg må prøve å ikke la bitterheten knekke meg. At jeg ikke tømmer energien min på det.
Han jobber for å se det positive i situasjonen.
– Jeg kan klappe meg selv på skulderen, si at jeg har vært prinsippfast og stått i kampen. Jeg har møtt NRK i tre rettsinstanser og står fortsatt oppreist. Sånn sett føler jeg at jeg har vist styrke, og det tar jeg med meg videre, sier Chelliah.
Lang vei i rettssystemet
Chelliah hadde jobbet i NRK i 19 år da han mistet jobben i forbindelse med en omorganisering og nedbemanning i NRK Østlandssendingen.
Siden har han fremmet sak om ugyldig oppsigelse hos arbeidsretten, Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett, uten å få medhold.
Chelliah har vært representert av Knut Skaslien, advokat hos Norsk Journalistlag (NJ), gjennom hele rettsprosessen.
– Burde bekymre mange andre
I utvelgelsen av Chelliah under nedbemanningen, har NRK vist til manglende kompetanse. Ifølge NRKs opplysninger til retten vurderte de ham for rundt 40 utlyste stillinger, uten å finne ham kvalifisert til en eneste.
Journalisten intervjuet Chelliah på arbeidsplassen sommeren 2019. Da hadde han nettopp fått beskjed om nederlaget i tingretten.
– Når jeg ser tilbake har jeg en følelse av at NRK bestemte seg for å kjøre min sak, hardt og brutalt, kanskje for å statuere et eksempel. I den siste fasen tror jeg saken handlet vel så mye om at de ville benytte anledningen til å finne ut av sitt eget handlingsrom i framtidige situasjoner, sa Chelliah den gang, og la til:
– I så måte burde min sak bekymre mange andre i systemet også.
– Vært krevende for alle
Daværende regionredaktør Jannicke Engan i NRK uttalte da:
– Vi kommenterer ikke personalsaker i media, men det er ingen tvil om at dette har vært en lang og krevende prosess for alle involverte, og spesielt for de som er direkte berørte. NRK har alltid som mål at vi skal finne løsninger for alle i nedbemanningssituasjoner, dessverre lyktes vi ikke med det denne gangen.
Til Medier24 sier Engan, nå utviklingsredaktør i NRK, om ankeutvalgets avgjørelse:
– Dette har vært krevende for alle, spesielt for de som har vært direkte berørt. Saken har vært behandlet i tre rettsinstanser og nå som anken er avvist av Høyesterett håper jeg at alle involverte får mulighet til å legge saken bak seg.