Redaksjonsleder Frank Sivertsen i FBI. Foto: Birgit Dannenberg

NRK-sjef boikotter IJ-kurs

Redaksjonslederen i FBI-redaksjonen vil ikke sende folk på intervju-kurs på IJ.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forbrukerinspektørene vil stadig ha behov for å trene og kurse programlederne til å bli enda bedre, særlig med tanke på intervjuet i studio. Institutt for Journalistikk har et tilbud, men det vil ikke redaksjonsleder Frank Sivertsen benytte.

– Årsaken er at IJ velger en kursleder, Knut Røe, som er daglig leder og kommunikasjonsrådgiver i Røe Kommunikasjon. I det ene øyeblikket skal han trene våre programledere, i neste øyeblikk skal han leve av å gi råd til våre mulige gjester i studio. Jeg skjønner ikke at IJ vil være bekjent av dette, sier Sivertsen.

Kjenner ikke Røe

Han understreker at han ikke kjenner Knut Røe og antar at han helt sikkert er en kompetent og dyktig person, men det er det prinsipielle Sivertsen reagerer på. Han sier at redaksjonen ofte bruker flere timer til samtale med intervjuobjektene før de setter seg foran kamera og lager et 2-3 minutters opptak. Sivertsen misliker sterkt tanken på at intervjuer og intervjuobjekt kan ha blitt trent av den samme kommunikasjonsrådgiveren.

– Er dette en utbredt oppfatning i NRK om IJ-kursene?

– Jeg har snakket med noen kolleger, og de stiller de samme spørsmålene som jeg. NRK Kompetanse bruker for eksempel Snorre Tønseth til slike kurs. Det er da ikke så dårlig stilt at vi ikke kan finne fram til dyktige journalister som kursledere, sier Frank Sivertsen.

Ikke ferskvare

IJ-leder Trine Østlyngen sier at hun skjønner problemstillingen, men er ikke enig i kritikken fra NRK-hold.

– Vi har brukt Knut i alle år, og vi får gode tilbakemeldinger fra kursdeltakerne. Vi føler oss veldig trygge på ham.

– Er det riktig å bruke kommunikasjonsrådgivere som Knut Røe og Svein Tore Bergestuen som kursledere på IJ?

– Vi ville ikke hyret inn kommunikasjonsrådgivere i dag, men både Røe og Bergestuen lagde disse kursoppleggene den gang de jobbet som journalister. Knut har også skrevet lærebok i journalistikk, og han tar disse kursene som journalist, sier IJ-leder Østlyngen.

Problematisk

Fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen ved IJ sier at bruken av kommunikasjonsrådgivere har vært tatt opp flere ganger internt på IJ, men at bruken av kommunikasjonsrådgivere likevel har fortsatt.

– Jeg synes dette er problematisk. Vi skal jo kurse journalister nettopp i å være kritiske til slike folk, og så slipper vi dem inn i varmen. Jeg har også snakket med Svein Tore om dette. Han er uomstridt dyktig, det er ikke det dette dreier seg om, men det er noe med hvor mange hatter du kan løpe rundt med, sier Bodahl-Johansen.

Ikke så jomfrunalsk

Tidligere IJ-medarbeider, professor Sigurd Allern, er noe mindre prinsipiell enn sin tidligere kollega Bodahl-Johansen.

– Jeg synes dette avhenger mye av Knut Røes aktivitet. Det jeg vet, er at Knut Røe er en veldig kompetent person på dette feltet, og det er neppe tvil om at han kan gi mye. Spørsmålet om hans forretningsvirksomhet kommer i veien for å være kursleder på IJ, kan jeg ikke besvare. Jeg tror ikke man kan sette noen generelle regler her, og man bør ikke bli for jomfrunalsk heller, sier Allern.

24 år i NRK

Knut Røe har jobbet 24 år i NRK som reporter, redaksjonssjef og kanalsjef. Han startet Røe Kommunikasjon i 1997 og holder til med 12 ansatte på fornemme Nedre Elvehavn, Trondheims svar på Aker Brygge.

På firmaets hjemmesider skriver de at de hver for seg har «spisskompetanse som hjelper deg til å bli bedre på alle dine kommunikasjonsmessige utfordringer. Sammen utgjør vi et sterkt lag som utfyller hverandre, tar vare på helheten og sikrer at du får tilgang til den beste kompetansen.»

Firmaet tilbyr kurs, rådgivning, tekstproduksjon, videoproduksjon og en rekke andre tjenester.

Powered by Labrador CMS