Et langt yrkesliv i samme avis er over for Inge Fjelddalen. Foto: Bent Bergsli
TAs siste fotograf stenger lukkeren
Slutter etter 45 år i avisa. Dermed blir fotoavdelingen historie.
Fotoleder Inge Fjelddalen er den siste på sin gamle avdeling i Telemarksavisa. Onsdag 3. juni fyller han 62 år og blir førtidspensjonist. Fredag 29. mai var siste dag i et 45 år langt ansettelsesforhold.
– Hva er det viktigste du selv oppfatter at du har tilført TA i disse 45 årene?
– Det er ikke så godt å si. Jeg har hatt en fantastisk arbeidsplass i TA, det er jeg veldig takknemlig for. Selv har jeg nok vært en forkjemper for at TA skal oppfylle sitt ansvaret som fylkesavis ved å være ute i distriktene i Telemark. Jeg trives egentlig best nord for Ulefoss og har vært i en del sauefjøs opp gjennom årene.
Fjelddalen sier at det har vært både morsomt og viktig å kunne formidle hverdagslivet oppover i fylket, treffe mennesker utenfor allfarvei og dermed bidra til at TA er en mangfoldig avis.
– Jeg synes Telemarksavisa har vært ganske god til å leve opp til navnet sitt.
Deler gullkorn
Fotoveteranen deler egne gullkorn fra bildearkivet og forteller detaljert fra sitt TA-liv i et lengre intervju med egen avis.
Så sant været og omstendighetene har tillatt det, har fotografen - helt siden 70-tallet - fartet rundt på motorsykkel i embeds medfør. Sykkelen skal på ingen måte pensjoneres selv om yrkeslivet er over, fastslår Fjelddalen.
Jeg har fått være med på utrolig mye moro og rart
I forbindelse med sin avgang har han gått gjennom det meste av bildematerialet sitt fra de 45 årene i TA.
– Jeg har fått være med på utrolig mye moro og rart. En del reising har det blitt, blant annet til Israel, Svalbard og flere treningsleire med Odd i Spania.
Omveltning
I løpet av det som kan regnes som halvannen mannsalder har den teknologiske utviklingen og de økonomisk-strukturelle endringene i mediebransjen bidratt til å gjøre yrket som pressefotograf utrydningstruet.
– Den store omveltningen kom med digitaliseringen. TA var tidlig ute og var godt i gang rundt år 2000. Det er en utvikling som har snudd opp ned på hele faget, på godt og vondt. For fotografene har det vært mest på vondt, for vi blir jo etter hvert borte som følge av teknologien. Men teknisk går jo tingene mye fortere i dag, og vi slipper å bakse med kjemikalier og dritt.
Forutbestemt
Det var nærmest forutbestemt at Fjelddalen skulle ha TA som arbeidsplass. Han vokste opp i øverste etasje i det gamle TA–bygget til han var 10 år.
Den avtroppede TA-fotografen har foreviget samtlige statsministere fra 1970 og fram til i dag. Han har også en lang rekke verdenskjente artister på merittlisten, som Frank Zappa og Rolling Stones.
– Har du planer for pensjonisttilværelsen?
– Jeg vet ikke helt ennå hva jeg skal gjøre. Først skal jeg ha en lang ferie. Jeg kommer til å fortsette å ta bilder, for det er også en hobby for meg. Men det er usikkert om det blir kommersiell jobbing, sier Fjelddalen, som også ser for seg å bruke tid på vedlikehold av to hus.
Konsernet burde tenke mer på hvilke ressurser de har rundt i avisene sine
Sitter på ressurser
Fjelddalen har aldri vært noen opprører, men etter 45 år har han synspunkter på driften av TA og eiernkonsernet Amedia. Han er skeptisk til Amedias strategi med å gjøre avisene sine likest mulig i struktur, oppbygging og utseende.
– De er gode på kostnadskutt og det kan jo være bra. Men jeg synes kanskje at konsernet burde begynne å tenke mer på hvilke ressurser de har rundt i avisene sine. Det er kun NRK som er i nærheten av et slikt nett av lokalredaksjoner. Vi har stoffutveksling i Amedia, men det burde være mulig med et mer strukturert samarbeid.
Fjelddalen kaller det et velment råd. Rent konkret ser han for seg at Amedia for eksempel kunne etablere felles gravegrupper i regionene, for å ha best mulig spesialkompetanse når det dukker opp saker som krever ressurser.