Lykkeland
«Jeg vil ha hele spekteret, ikke bare de sterkeste, de best fungerende.»
Visste dere at vi nylig, 21. mars for å være presis, hadde den internasjonale Downs syndrom-dagen? Den eneste grunnen til at jeg vet dette er at jeg brukte den dagen til å avspasere noen overtidstimer, og tilbrakte morgenen i selskap med TV 2s evig pludrende God morgen Norge. I anledning dagen fikk en liten gutt med Downs syndrom, samt moren og storebroren hans, gleden av å bli intervjuet av Vår Staude og Jan Øyvind Helgesen. Intervjuet gikk rolig for seg, gutten virket å være en fin liten fyr, og man unnlot å komme innom vanskelige temaer som abort av fostre med påvist Downs syndrom. Det nærmeste man kom var morens appell om at man måtte slippe disse menneskene inn i arbeidslivet, så pliktoppfyllende og arbeidsomme de er har vi slett ikke råd til å la være. Vår og Jan Øyvind nikket så høflig som bare de kan. Og så rekker vi ikke mer før det er reklame, nyheter, vær, og nytt tema.
Det har vært mye snakk om mennesker med funksjonshemninger, og kanskje særlig Downs syndrom de siste årene. Dissimilis, dokumentarfilmer som «Kabal i hjerter» og «It’s Hard to be a Rock’n Roller», Lars Monsens fine «Ingen grenser», og ikke minst TVNorge-serien om beboerne i Tangerudbakken borettslag, har vist oss at mennesker med funksjonshemninger ikke er så annerledes som man kanskje har trodd, og ikke noe å være redd for. Som det sto på en blogg jeg tilfeldig datt innom her om dagen: «Jeg har alltid vært så redd for folk med down og slik, men de folka er jo bare morsomme og søte. Det er kjempe morsomt å se på, Det er jo gøy å se at de har hverandre og at de har det så gøy sammen. Jeg må nesten le noen ganger, for di sier så mye rart og morsomt».
Dette er vel og bra. Samtidig pågår det en debatt i forbindelse med Arbeiderpartiets ønske om å tilby tidlig ultralyd til alle gravide, slik man gjør i Danmark. Dette har fylt avisenes debattspalter til randen med svulstige ord og masse følelser. I Danmark drives det visst en regelrett klappjakt på fostre med Downs syndrom, og ord som Hitler, Nazi-Tyskland og rasehygiene sitter løst. Dagfinn Høybråten tar til orde for en motstandsbevegelse mot utviklingen, en ny Max Manus kanskje, uten å være konkret på hva som eventuelt skal sprenges denne gangen. Søsken og foreldre skriver kronikker om hvor glade de er i sitt familiemedlem med Downs syndrom, og nå vil visst Høyre stramme inn abortloven.
En vanskelig debatt, det er sterke følelser og mange hensyn å ta. Det er veldig fint at solskinnshistoriene blir fortalt, det er flott at psykisk utviklingshemmede ikke lenger stues bort på dårlig bemannede institusjoner langt fra folk. At de dukker opp på film, på TV, i avisene og i Stortingets vandrehall. Men er det noen historier som ikke blir fortalt? Noen enkeltskjebner som ikke får slippe ut i lyset? Jeg tror det.
Jo da, vi får ofte høre hvordan foreldre må kjempe mot et tungrodd hjelpesystem, stivbeinte byråkrater og en stram kommuneøkonomi. Fritid og karriere ofres, og ære være dem for det. Dem som har kapasitet til å kjempe og orker å stå på. Men hva med dem som av forskjellige grunner ikke klarer. Som ikke kan, eller ikke vil? Der belastningen gjør at ekteskap går i oppløsning? At søsken ikke får den oppfølging de sårt kunne trengt fordi det rett og slett ikke finnes tid. Eller ork. De historiene har jeg ikke lest mange av, men jeg vet de er der ute.
Til sammen har jeg vel tilbrakt snaut to år av min brokete yrkeskarriere i kommunal pleie og omsorgstjeneste. Jeg vet det er mange slags livshistorier, og har sett noen av dem selv, men det er som oftest historiene til de som klarer seg vi hører. De som er sterke, vet hvor man skal møte opp når man skal slåss for rettighetene sine, og som vet når det er på tide å kontakte avisa.
Vel og bra det også, men jeg vil i tillegg høre historiene til de andre. De som ikke fikser det. Jeg vil høre om autisten og odelsgutten fra en av de største gårdene i Telemark, som sitter i leiligheten sin i et annet fylke og får besøk av moren sin en gang i året, på bursdagen sin. Jeg vil høre om familien som fikk et funksjonshemmet barn og gikk så grundig i oppløsning at barnet måtte i fosterhjem. Jeg vil høre om han som mister begge foreldrene sine med bare få måneders mellomrom, og resten av familien synes det er så vanskelig å håndtere at de slutter å besøke ham. Jeg vil ha hele spekteret, ikke bare de sterkeste, de best fungerende, de mest høyrøstede.
I denne debatten er det mange som snakker for de svakeste. De sterkeste kommer lett til orde. Men hva med alle som befinner seg et sted midt imellom?