Feature:

Insider avdekker dårlige arbeidsforhold på byggeplasser. F.v. Stein Morten Lier, fotograf Tobias Grøndahl og Vidar Sagmyr. Alle foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Håper de kan bidra til mindre kriminalitet i byggebransjen

Insiders Stein Morten Lier dokumenterer drapstruet vokter av byggebransjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bilen med Stein Morten Lier fra Insider på TV-kanalen Max, fotograf Tobias Grøndahl, samt Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje hilser velkommen. Vi kjører ut av Trondheim sentrum for å se på noen byggeplasser. Her er det trolig farlige arbeidsforhold med dårlig HMS, men sosial dumping og utelatt betaling av skatter og avgifter er minst like trolig, forklarer teamet.

– Vi lager denne episoden for å vise hvordan uropatruljen jobber med å avdekke ulovligheter. Action er en del av varemerket til Insider så vi er med uropatruljen der ting skjer, forteller Lier engasjert.

Personbilen vi sitter i kjører opp mot en bolig som skal bygges ut. Vidar Sagmyr er daglig leder for uropatruljen på tredje året. Han sitter bak rattet og forklarer at dette byggearbeidet nettopp er stoppet av Arbeidstilsynet. Grøndahl filmer når vi kjører forbi.

– Jeg må ta bilde fordi denne utenlandske varebilen har vært under oppsikt på flere byggeplasser, forklarer Vidar Sagmyr til fotograf Tobias Grøndahl.

– Et par bygningsarbeidere gjør bare sikringsarbeid mens byggingen er stanset, forklarer Sagmyr som nettopp har fått bekreftet pålegget om byggestoppen på telefon med Arbeidstilsynet.

– Jeg har god kontakt med politiet og akrim-etatene, legger han til og snur så vi kan kjøre andre veien og la kamera gå mer.

– Kan vi gå ut å filme på nært hold her, undrer Lier, men Sagmyr fastslår at det blir for utrygt. Her er arbeidet stanset grunnet manglende HMS-tiltak, som ofte er den dyreste delen av prosjektet. Derfor er det også en god del penger å spare for de useriøse ved å bryte regelverket, forteller Sagmyr.

Action er en del av varemerket til Insider, så vi er med uropatruljen der ting skjer.

Stein Morten Lier

– Hva slags konsekvenser har det hvis de starter opp arbeidet igjen uten å utbedre? spør Lier, mens vi kjører og kamera går.

Et dypt hull er gravd for at kjeller og hus skal bygges ut. Fall- og rasfaren synes opplagt.

– Fare for liv og helse er den mest åpenbare grunnen til at arbeidet er stanset. Mange firma tar sjansen på at det går bra. Nå har Arbeidstilsynet begynt å gi kraftige bøter hvis vedtatt stans brytes. De reaksjonene er kraftig forbedret.

Personvern viktig

Lier må forholde seg til mange etater for å få lov til å bli med hele veien. Funn under spaningen på meldes til myndighetene. Politiet eller Arbeidstilsynet vil gi grønt lys for at Insider får bli med når de skal aksjonere. Da er TV-teamet tilbake i Oslo.

– Vi har flere møter med akrim-etatene for å forberede å være med på aksjon her i Trondheim. Vi har positive tilbakemeldinger om at vi får bli med. Da må vi ha klare avtaler på hva som kan filmes og hva som må anonymiseres, poengterer Lier.

For østeuropeere som jobber ulovlig på byggeplasser i Norge skal selvsagt også ha sitt personvern. Det er Sagmyr som opplyser at størsteparten ulovlige arbeidere er fra Øst-Europa. De har ofte norske bakmenn.

– Vi gjør sånt solid og skal ikke ha noe PFU-klage etter at episoden sendes. Vi bruker mye tid på å vurdere hvordan vi skal presentere den enkelte saken.

De medvirkende får se igjennom for å godkjenne før sending forteller Lier. Han håper opptakene er gjort unna på to måneder i høst.

– Vi må være på hugget når de rette casene kommer. Akrim-etatene kan ringe oss og da får jeg bare kaste meg på et fly og komme fra Oslo. Sånt gjør formatet til Insider spennende og utfordrende. Vi vil være med når ting skjer og er ikke særlig interessert i å rekonstruere, slår Lier fast.

Skaperne av Insider er avhengige av å faktisk bli med på innsiden. På rett side av loven er det lettere enn når de skal være med kriminelle.

– Kriminelle miljø er ofte veldig ustabile, legger Lier til.

Det på tide å lage et opplysende program. Ønsket er at forbrukerne blir mer kritisk til å kjøpe tjenester fra håndverkere.

Stein Morten Lier

– Kundenes skyld

Teamet går ut av bilen for å ta noen oversiktsbilder av Trondheim. Tunge skyer og lokale regnbyger gir det de tror blir mørke, gode og passende Insider-bilder.

– Jeg har også holdt foredrag om organisert kriminalitet. Folk skaper det kriminelle markedet igjennom å handle med kriminelle. Selv om det kanskje er bare sigaretter som synes uskyldig, eller en liten svart byggejobb, fører sånt smått til mer kriminalitet, hamrer Lier fast.

Fotografen sitter i passasjersetet mens Sagmyr kjører videre og er lokal kjentmann. Han stopper og tar frem mobiltelefonen for å ta bilde. En polsk-registrert varebil står parkert og den er en av flere under oppsikt, kommer det frem.

– Det på tide å lage et opplysende program. Ønsket er at forbrukerne blir mer kritisk til å kjøpe tjenester fra håndverkere. Hvis vi får mange nok til å tenke sånn vil kriminalitet i byggebransjen reduseres, sier programskaper Lier engasjert.

– Vi er ikke moralistiske men ønsker å skape holdninger. Vi vil at seerne våre skal forstå at å kjøpe «uskyldig småtteri» er med på å finansiere mer alvorlig kriminalitet.

Lik etikk

Lier fremholder at Sagmyr gjør en bra jobb folk egentlig er spesielt utdannet til å gjøre, som spaning og etterretning. For samling og sammenstilling av informasjon er et eget fag, mener TV-mannen.

– Jeg er fascinert over at byggebransjen har en uropatrulje. Her hjelper bransjen det offentlige med en jobb som er veldig vanskelig. Vi har de samme utfordringene med å vite hvor langt vi kan gå, og hva man kan tillate seg å gjøre. Det er jo noen felles etiske dilemma her. Motsatt sett kan det fort bli cowboy-virksomhet om feil folk gjør en sånn jobb som Sagmyr.

Oversikt over Trondheims ulovlige byggevirksomheter. Insider lager ny episode som kommer i ny sesong på TV-kanalen Max. (F.v.) Stein Morten Lier, Tobias Grøndahl og Vidar Sagmyr. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Drapstruet

Vidar Sagmyr ble truet på livet for noe tid siden. En byggeaktør trodde tilsyn og stopp-ordre fra myndighetene kom i stand fordi Sagmyr meldte fra etter spaningen sin. Han måtte gå med trygghetsalarm i lang tid etterpå, men stopper ikke.

– Jeg mener det er viktig å få ut budskapet via mediene. Hver gang resulterer mediedekning i flere tips. I starten var jeg ikke vant til å stå fram. Det går lettere nå fordi jeg er mer trygg også i jobben min. Godlynt terging fra venner og kjente får så være som resultat privat. De mener jeg har status som kjendis, om enn ikke akkurat rikskjendis, ler Sagmyr.

Jeg mener det er viktig å få ut budskapet via mediene. Hver gang resulterer mediedekning i flere tips.

Vidar Sagmyr

Organisasjoner på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden står bak, og Sagmyr jobber på heltid med en styringsgruppe i ryggen. Han har tipset snart 1000 ganger ifølge patruljens egne tall. Dialogen med det offentlige har effektivisert samarbeidet. Flere steder i Norge vurderes oppstart av patruljer. Målet er en seriøs byggebransje med like vilkår for konkurranse.

Neste sesong av Insider vil antagelig bestå av 10 episoder, opplyser TV-teamet.

Powered by Labrador CMS