Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Internasjonal Reporter er klar til å dele ut sin egen pris under banketten på årets Skup-konferanse i Tønsberg til helgen. IR-prisen for god utenriksjournalistikk ble utdelt for første gang i 2010. Den finansieres av bidrag fra både små og store norske mediebedrifter.
INTERNASJONAL REPORTER
• Internasjonal Reporter (IR) er en frittstående norsk organisasjon som arbeider for å fremme kvalitet, bredde og bevissthet i utenriksjournalistikken. • IR ble stiftet som Forum for utviklingsjournalistikk i 1987 av lærere ved Norsk Journalisthøgskole, forskere og journalister. • Henvender seg primært til journalister, men skal også være en kilde til kunnskap og innsikt for andre yrkesgrupper som jobber med internasjonale forhold.
Tidligere mangeårig utenriksjournalist Jon Magnus debuterer som prisutdeler på årets Skup-konferanse. Magnus gikk av med pensjon på tampen av 2013, etter over 40 år som utenriksreporter i VG. I løpet av karrieren var han VG-korrespondent i London, New York og Berlin og reiste på mange dramatiske oppdrag jorda rundt.
42 å velge mellom
Anne Hege Simonsen, leder av IR-juryen, er forhindret fra å dele ut prisen i år. Hun arbeider som førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Den øvrige juryen har bestått av Magnus, utenriksjournalist Christina Pletten i Aftenposten og tidligere NRK-medarbeider Haakon Børde.
Hele 42 nominasjoner kniver i år om juryens gunst, noe som er ny rekord. I fjor kom det inn 25 nominerte bidrag. Det høye antallet i år har ifølge IR sammenheng med at 2015 var et dramatisk nyhetsår. Mange av bidragene berører på en eller annen måte borgerkrigen i Syria, flyktningkrisen og urolighetene på Krim og i Ukraina.
Annonse
Jevnt høy kvalitet
Magnus forteller at han er positivt overrasket over det høye nivået på de 42 bidragene som har vært til vurdering.
– Det har vært mye å gå gjennom i år. Bidragene er av jevnt høy kvalitet, noe som er gledelig i en tid der bransjen er preget av krise og nedskjæringer, sier han og legger til at ganske mange av bidragene kunne ha vunnet prisen.
Mange formater
Magnus er ikke overrasket ovet at krigen i Syria og flukten mot Europa dominerer tematisk.
– Men bidragene vitner også om god bredde, mot og idérikdom blant norske utenriksjournalister, sier han.
De nominerte bidragene er i mange ulike formater, alt fra tykke bøker til dokumentarfilmer, klassiske reportasjer, Dagsrevy-innslag, store nettspesialer, kommentarer og avistegninger. Både frilansere og fast ansatte journalister i såvel riksmedier som regionale medier er representert.
Se den fullstendige listen over nominerte bidrag nederst i saken.
Annonse
I grenseland
Juryen har vært opptatt av den store spredningen på bidragene, kan Magnus fortelle. Etter juryens oppfatning ligger enkelte av dem i grenseland til utenriksjournalistikk.
– Det er opp til juryen å vurdere om de er innenfor. Men det er vanskelig å sette en tykk bok opp mot en avisartikkel fra en ung frilanser. Derfor har vi hatt en diskusjon i juryen om styret i IR kanskje bør se på hva som kan nomineres til prisen. Styret bør vurdere om det skal innføres ulike kategorier, eller om man overlater bøker til en eventuell sakprosapris som forlagene selv kan forvalte.
– I verdenstoppen
VG-veteranen kommer med mer skryt av utenrikssatsingen til norske medier.
– Jeg synes at det beste av norsk utenriksjournalistikk ligger helt i verdenstoppen. Det har sikkert sammenheng med at vi fortsatt har rimelig god økonomi i bransjen, men også med at vi har dyktige medarbeidere med gode allmennkunnskaper. I år er det også veldig mange gode bidrag fra frilansere. Det er nok blitt flere av dem, fordi mange mister jobben for tiden. Vi ser at en del unge frilansere har dratt ut på eventyr, gjort en god jobb og fått solgt inn til de tradisjonelle avisene. Det lover godt og viser at man ikke nødvendigvis må være fast ansatt.
I tillegg ser Magnus en annen utvikling som han synes er positiv, nemlig at flere kvinnelige journalister er blant de nominerte.
Dette er de nominerte
1. Linda Forsell og Kjetil Lyche, frilansere, Dagens Næringsliv: Barnas barn