Journalist Karl Eirik Haug har lang erfaring med rampete skriftspråk, og har blant annet gitt ut boka «Alt om biler: Småfrekke ord og utrykk om biler og bilister».

Institutt for journalistikk

Inviterer til «rampete skrivekurs»: – Småfrekke tekster er en fryd å lese

Karl Eirik Haug skal lære journalister å gi slipp på alvoret.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

20. og 21. april inviterer Institutt for journalistikk (IJ) og journalist Karl Eirik Haug til skrivekurs på Pressens hus. Ikke et hvilket som helst skrivekurs, men et hvor deltakerne skal lære seg å skrive rampete.

Haug har lenge forundret seg over at andre kurs mer eller mindre utelukkende handler om å skrive ordentlig – enten kreativt, levende, eller kort og konsist.

– Det skjønner jeg når arbeidsgivere betaler ti tusen kroner for å sende ansatte på kurs. Men jeg tenker at det kan være morsommere å gi slipp på alvoret, og heller legge innsatsen i å skrive på en rampete måte.

Biljournalisten er kanskje mest kjent for å ha startet magasinet Carls Cars, eller for spalten «Mitt kjøretøy» i D2.

I 2021 skrev han boka «Alt om biler: Småfrekke ord og uttrykk om biler og bilister», hvor han samlet ord og uttrykk som bilentusiaster over hele landet hadde servert ham gjennom mange år.

– Jeg fikk mye bra respons på akkurat det at det var litt på kanten. Når du jobber med formidling er bittelitt humor og et skråblikk hjelpsomt.

Går til kilden

Å utforske det skriftlige språket handler naturlig nok om eget ordforråd, men kursholderen er også opptatt av å benytte seg av kildenes ordforråd.

– I stedet for å dure i vei med overfladiske spørsmål – bruk det særegne ved språket til kilden og få det inn i intervjuet. Ofte er det ting som er rampete, sier Haug og presiserer at han ikke mener at man bare skal pynte på teksten med beskrivende ord.

For ham handler det om å ta noen sjangser, leke med teksten, og se hva som skjer.

– Da må du være mest mulig rampete mot deg selv som skribent, sier Haug.

– Målgruppa er jo journalister. Synes du ikke vi er rampete nok?

– Jeg synes en tekst som for eksempel skal publiseres i Natt & Dag, eller noe som kunne vært en gateavis, oppleves som langt friere enn en kronikk i et av de store mediehusene.

Grensen til småfrekk

Håpet for kurset er at det skal bli noe mer enn at Haug holder monolog, forteller han. Han håper deltakerne kan skape noe nytt sammen, og legger vekt på at også han har masse å lære.

– Hvis det skal bli så rampete, må det passe alle. Det er ikke én rampete stil som skal tres over hodet på dem.

Sin personlige rampete skrivemåte har Haug utviklet og plukket opp fra flere steder. Han trekker blant annet frem Charles Bukowski som en av sine inspirasjonskilder.

– Her skriver en fyr, som ser ganske sliten ut, om verden rundt seg helt uten filter. Og han lander på begge beina. Det blir jeg ekstremt imponert av, sier Haug og utdyper:

– Om noen tør å være rampete når de skriver – på grensen til småfrekke – er det en fryd å lese. Vi er egentlig ganske flinke, men vi er nok tjent med å være enda mer bevisst.


Powered by Labrador CMS