Bildet er fra rettssaken i juni, hvor Ruholla Zam ble dømt til døden.

Iransk journalist henrettet

Iransk domstol fant ham skyldig i å være «kontrarevolusjonær».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Iran har henrettet den 42 år gamle journalisten og dissidenten Ruhollah Zam, som spilte en viktig rolle under protestene mot landets regimet i 2017.

Zam levde tidligere i eksil i Frankrike og ble pågrepet i oktober i fjor etter at han under uklare omstendigheter hadde vendt tilbake til Iran.

Den iranske Revolusjonsgarden hevdet at det var iranske etterretningsagenter som lokket ham tilbake til Iran og beskrev det som en «sofistikert og profesjonell» operasjon.

Iransk fjernsyn omtalte pågripelsen som iranske agenters seier over vestlige etterretningstjenester og hevdet at Zam sto i ledtog med fransk, amerikansk og israelsk etterretning, noe han benektet.

I juni i år fant en iransk domstol ham skyldig i å være «kontrarevolusjonær» og dømte ham til døden. Lørdag meldte statlige medier at han var henrettet ved henging.

Demonstrasjoner

Zam drev tidligere nettstedet Amad News og hadde også sin egen Telegram-kanal der han ifølge dommen oppmuntret og oppildnet til de omfattende demonstrasjonene som pågikk i Iran rundt årsskiftet 2017/2018.

Protestene var rettet mot korrupsjon og de store økonomiske problemene som vanlige iranere opplever.

Telegram stengte kanalen etter at iranske myndigheter klaget på at den spredte informasjon om hvordan man kunne lage brannbomber.

Sønn av skriftlærd

Zam var sønnen til en sjiamuslimsk skriftlærd, Mohammad Ali Zam, som regnes som reformvennlig og satt i den iranske regjeringen på begynnelsen av 1980-tallet.

For tre år siden skrev han et brev der han tok avstand fra sønnens virksomhet. Brevet ble publisert av iranske myndigheter i juli 2017.

Protester

Journalistorganisasjonen Reporters Without Borders (RSF) reagerer kraftig på henrettelsen av Ruhollah Zam.

– RSF er rasende over denne nye forbrytelsen begått av det iranske rettsvesenet, tvitrer organisasjonen, som anklager Irans øverste leder Ali Khamenei for å være «hjernen bak» beslutningen om å henrette Zam.

Amnesty International beskriver Zam som en journalist og dissident og kaller henrettelsen sjokkerende.

– Dette er en sjokkerende opptrapping i bruken av dødsstraff som et våpen for undertrykking, heter det i en kunngjøring fra Amnesty.

Powered by Labrador CMS