Irina Lee var invitert til Hellkonferansen for å gi råd om hvordan man får et suksessfullt frilansliv. Foto: Andrea Gjestvang

Irina Lee fant sin nisje. Slik lykkes hun som frilanser

HELL (Journalisten): Irina Lee hadde aldri sendt en faktura, holdt foredrag eller skrevet bok da hun sa opp jobben i BT i 2009. Her deler hun sine beste råd for hvordan lykkes som frilanser. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Før hun skulle i krevende honorarforhandlinger, sto frilanser Irina Lee foran speilet hjemme og øvde. Sakte kom selvtilliten. I dag driver hun et frilansfirma med tre ansatte og millionomsetning. 

Frilansjournalist, forfatter, forlegger og foredragsholder. Lee tilhører frilanserne som klarer seg godt. I helgen var hun på Hellkonferansen for å fortelle om hvordan man lykkes som selvstendig. Selv tok hun valget om å si opp fast jobb som journalist på Oslo-kontoret til Bergens Tidende (BT) i 2009 - midt i finanskrisen, og med to små barn og et ferskt samlivsbrudd.

– Jeg trengte mer fleksibilitet i hverdagen, forteller hun. Etter ni år som frilanser, har hun skapt en tydelig merkevare, først og fremst som forfatter av bøkene «Alkoholfri», «Shoppingfri» og «Spis deg fri». Prosjektet hennes handler om å få større frihet og et lettere liv.

Tydelig kompetanse

Å finne en tydelig nisje som frilanser, har vært et bevisst valg for Lee. 

– Jo smalere og tydeligere nisjen din er, desto større gjennomslag får du. Da er det også lettere å ta seg godt betalt. Det er enklere å bygge et nettverk av kilder og få større troverdighet hos eksperter, mener hun.

Det handler om å ha en tydelig kompetanse, som gjør deg synlig og unik. Som gjør at potensielle kunder skjønner prosjektet ditt. Aviser og redaksjonelle magasiner står ikke lenger øverst på kundelisten hennes. Honorarene er for lave. 

– Å skrive for dagspressen har en verdi, men du må ha en bevisst strategi rundt det. Kanskje er det en investering du velger å gjøre fordi du har et mål. Det er vanskelig å overleve av å jobbe for aviser og magasiner, mener hun.

De varslede veiledende frilanssatsene fra NJ Frilans frykter hun blir for lave. Men hvis dagspressen ikke er villig til å betale det frilanserne krever, må frilanserne selv ta konsekvensen av det og ikke tilby tjenesten sin, mener Lee. Selv fant hun raskt ut at dersom hun skulle ha et langt liv som frilanser, måtte hun ha flere ben å stå på. 

Hvordan lykkes

Ut fra egen erfaring har Lee utformet tre overordnede tips for å lykkes som frilanser:

1. Vit hvor du skal

Finn din idé. Tenk gjerne stort og definer målet. Når ideen er formulert, er det mulig å realisere den. 

2. Definer din suksess

Hva er viktig for deg? Er det tid, penger eller sosiale relasjoner? Finn ut hva du faktisk må ha av inntekt, hva du gjerne skulle tjent, og hva som hadde vært helt ellevilt å tjene. Planlegg hvordan delmål skal markeres. Det er viktig å feire seg selv. 

3. Be om hjelp

Kartlegg dine ressurspersoner. Da tenker ikke Lee på nettverket på Linkedin eller Facebook, men venner, familie, kolleger og andre folk du møter på din vei. Å få til alt på egenhånd er umulig. Kontakt andre som har lykkes i samme bransje og som har kompetansen du ønsker å tilegne deg.

Hun ser flere ting som hindrer folk i å ta steget og lykkes med å stå på egne ben. Å forlate komfortsonen er vanskelig. Mange venter på en slags tillatelse. Men tillatelsen må man i følge Lee gi seg selv. Ikke vent på at noen skal gi deg et oppdrag, bare sett i gang. Hun tror også at mange lar seg stoppe av mangel på kompetanse, men minner om at man kan skaffe kompetanse underveis. Selv hadde hun aldri sendt en faktura, aldri gitt ut en bok eller holdt foredrag da hun sa opp jobben i 2009. 

 – Mangel på kompetanse er en fiktiv unnskyldning for å unngå suksess, mener hun.

Det siste er mangel på selvtillit. Lee tror mange lar seg stoppe av frykten for boliglånet som skal betjenes. 

– Det interessante med denne frykten er at den forutsetter at du som frilanser kommer til å gjøre det dårlig. Det er feil utgangspunkt. 

Powered by Labrador CMS