Fuad Ahmed Iman er imam i Bilal-moskeen, som er en internasjonal forsamling på ca. 1500 medlemmer. Ben Brahim er talsmann for studentforeningen Forum for arabiske og islamske studier (FAIS) ved Universitetet i Oslo. De mener Islamsk Råd (IRN) ikke fortjener statusen det har fått i den norske offentligheten som talerør for alle muslimer.
– Dette organet representerer ikke muslimer i Norge. Vi har ikke valgt dem til våre representanter på demokratisk vis, derfor kan de ikke snakke i vårt navn, sier Iman og får støtte av Ben Brahim, som påpeker at bare et mindretall muslimske foreninger er medlem.
– Det er bare en gruppe menigheter og foreninger. Men norske medier tror på myten om at de representerer muslimer i Norge, sier Ben Brahim, som konsekvent bruker betegnelsen «det såkalte islamsk råd».
For ifølge kritikerne er det én av medlemsorganisasjonene – Det islamske Forbundet – som har makten i IRN, mens de andre verken har særlig innflytelse eller vet hva som foregår. Forbundet er kjent for å ha en islamistisk profil, og de to mener rådet urettmessig har fått rollen som de moderate, mens miljøer som IRN angriper er blitt «de uansvarlige eller ekstreme».
Ikke lærde
Iman er uenig med IRN om mye:
– Hvis mediene vil vite noe om vår religion, må de spørre folk som har teologisk utdanning, ikke folk i IRN. De sier ting om islam som ikke er riktig. Det blir som å gå ut på gata og spørre hvem som helst om kristendom, mener Iman.
Ben Brahim forklarer at mange imamer ikke er lærde og at de slett ikke har den makt som mange tror. Det er heller slik at mange muslimske trossamfunn er styrt av folk som har lav utdanning.
– Likevel bestemmer de over imamene og velger ofte personer de kan styre. De fleste imamer i Norge har dårlige kunnskaper om både religion og norsk språk og samfunn, sier Ben Brahim, og anbefaler at mediene oppsøker muslimer fra ulike miljøer for å få bredde og innsikt.
Framtida
Iman og Ben Brahim sier at den muslimske demonstrasjonen i Oslo etter at Magazinet og Islamsk Råd ble forsonet var et uttrykk for at motstanden mot IRN måtte få utløp. Det var viktig for andre stemmer å få sagt sin mening.
– Folk ville vise at IRN ikke representerer alle. Jeg hørte at mange møtte opp nettopp fordi IRN prøvde å sverte oss og si at vi var useriøse. Nesten alle som deltok var mellom 18 og 40 år, de representerer framtida, sier Iman, som holdt appellen utenfor Stortinget under demonstrasjonen.
Ikke konflikt
Han er lei seg for at det han sa ikke har kommet fram i mediene. I appellen takket han alle i Norge for at muslimer som har flyktet fra vold og problemer har fått god hjelp.
– Å følge profetens spor er en gave som Gud har gitt til oss. Vi muslimer er takknemlige overfor Norge og håper at nordmenn deltar med oss i denne gaven. Derfor ber vi dem å studere livet og veien til den troverdige profeten Muhammed, sier Iman, som understreker at de som muslimer bosatt i et ikke-muslimsk land må respektere lovene her.
Begge ser positivt på den norske regjeringens behandling av karikatur-saken og presiserer at de er for dialog og mot vold.
– Vi ønsker ikke en konflikt. En slik konflikt er en drøm for ekstremistmiljøer som kjemper for å utvikle hat mellom kulturer i Norge. Vi i FAIS støtter den nåværende norske regjeringen, men ønsker en saklig debatt om diskriminering mot muslimer i Norge, sier Ben Brahim.
God jobb
Ihlam Hassan fra Somalisk studentforening er enig i at IRN ikke representerer muslimer generelt, men synes organisasjonen gjorde en god jobb i karikatur-saken.
– Mitt inntrykk er at det muslimske miljøet er delt i synet på IRN, men at de fleste mener at organisasjonen ikke representerer dem, sier Hassan.
– Hvis du spør om Islamsk Råd representerer alle muslimer, er svaret nei. Men hvis du spør om de fleste deler IRNs holdninger i karikatur-saken er svaret ja, sier AP-politiker Saera Khan, som understreker at hun har vært i tottene på Islamsk Råd mange ganger.
– Men i denne saken mener jeg de har klart å si det de fleste muslimer mener, sier Khan.
Grønland
Hun ser på IRN som en konservativ religiøs bevegelse som etter hvert er blitt mer drillet i mediedebatt og vet hva som er politisk korrekt å svare. Og anbefaler journalister å oppsøke steder som Grønland hvis de vil ta folkemeningen på pulsen.
– Det beste er egentlig å snakke med taxisjåfører eller folk som driver kebab-sjapper. Det er da du treffer den jevne muslim, sier Khan.
Mohammad Usman Rana fra Pakistansk studentforening mener det er bedre å spørre en organisasjon som IRN enn vanlige enkeltpersoner.
– Muslimer er veldig forskjellige, men jeg mener IRN representerer mange muslimers meninger. Og at måten de har taklet den aktuelle saken på har stor støtte. Derfor er det på sin plass at mediene spør dem, mener Rana.
Se også
- Vi representerer flertallet