Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– De siste ukene har det føltes litt som om jeg er plassert på ubåtpatrulje. Man blir veldig isolert ute i den store verden, sier NRK-korrespondent Roger Sevrin Bruland til Journalisten, over telefon fra Tyskland.
Annonse
Bruland har Berlin som base, men har den siste tiden også hatt flere turer til Nord-Italia for å rapportere fra landet og landsdelen som nå er hardest rammet av koronaviruset i verden.
Beskyttelsesdrakt i bilen
Den siste turen til Italia og tilbake gikk via Slovenia med bil, og målte totalt rundt 2500 kilometer i kjørelengde.
NRK-journalisten forteller om unntakstilstand langs landegrensene og i de nær folketomme gatene der han på egenhånd setter opp kamera for å være med på direkten hos NRKs nyhetsflater.
Med seg i bilen har han heldekkende beskyttelsesdrakt og -briller, i tilfelle det blir nødvendig å besøke innsiden av smitteutsatte bygg eller boliger.
– Det handler om å begrense eksponering i områder der det kan være smitte, og være så forsiktig som man kan være. Det er utfordrende med tilgang på smittevernutstyr i Tyskland nå, ansiktsmasker er utsolgt både hos apotekene og jernvarehandlene. Men jeg har fått tak i noen spraylakkeringsmasker som er helt greie, forteller Bruland.
Annonse
– Kan se litt inn i framtida
På veien har Bruland opplevd sterke kontraster i hvordan landene har forholdt seg til krisa.
– For rundt en uke siden kjørte jeg fra et hardt rammet Nord-Italia til München. Der var det ikke satt i verk noe som helst. Synlig forkjølte mennesker gikk på jobb på steder der det ble tilberedt mat, sier Bruland.
Han tror den mentale omstillingsprosessen kan ta et par uker for de fleste, før de tar inn over seg hvorfor det er nødvendig med sterke grep.
– Også derfor er det viktig å reise til italia. Der kan man se litt i inn i framtida, på hva som kan bli realitetene lenger nord etter hvert som viruset sprer seg. Den toukers perioden mange bruker på omstille seg, er en periode der veldig mange samtidig blir smittet. Det virker som et kritisk tidsvindu å jobbe for å forkorte, sier Bruland.
Bekymrede seere
NRK-korrespondenten forteller om mange, og gode, tilbakemeldinger fra seere i denne tiden.
– Folk virker å sette pris på at jeg er ute og viser at verden fortsatt står. Jeg tror mange i Norge føler på isolasjon, at de sitter klistret foran skjermen og vil ha mest mulig informasjon. Bare det at jeg kan vise at Europa fremdeles står, tror jeg kan gi en trygghet i en tid med mye usikkerhet, sier Bruland.
– Er noen av seerne også bekymret for deg personlig?
– Ja, jeg får henvendelser fra seere som er bekymret for helsa mi. Jeg prøver å svare alle og si at det går bra med meg.
Bruland tror imidlertid journalister nå har noen egne utfordringer med smittevern.
– Det går veldig raskt i jobben vår, og man kan brått havne i en smittesituasjon under intervjuer eller lignende. Man kan ikke beskytte seg hundre prosent, sier Bruland.
Annonse
Febermåling på grensa
Korrespondenten har brukt bil for å slippe å forholde seg til den nå usikre flytrafikken mellom landene, men også reiser med bil har sine utfordringer nå.
– Da jeg var i Italia sist, fikk jeg beskjed om at den tyske grensa begynte å stenge mens jeg var på vei tilbake. Det har vært krevende å unngå å bli sittende fast, rett og slett. Det er ikke bare å sjekke inn på hotell i Italia nå, sier Bruland.
Flere grensestasjoner gjør febermåling av bilister som skal passere.
– Mellom Italia og Slovenia ble alle testet, og med feber slapp man ikke gjennom uansett formål, forteller Bruland.
Han har hatt flere perioder med selvpålagt karantene etter reiser ut av Tyskland, og forteller at han også har blitt testet for koronasmitte to ganger.
– Jeg er så heldig at jeg har Charité-sykehuset, som er svært gode på smittevern, som nærmeste nabo. Der har jeg vært innom legevakta, blitt testet og fått god oppfølging, sier NRK-korrespondenten.
Han kan ikke si hvordan reiseplanene ser ut for nærmeste framtid.
– For tiden overgår virkeligheten fantasien, så jeg vet ikke nøyaktig hva som kommer til å skje videre. Akkurat nå er Tyskland hovedfokus for meg, men det er en løpende situasjon som endrer seg hele tiden. Jeg må egentlig bare være forberedt på alt, sier Bruland.
Som også har behov for å formidle en optimisme for håndteringen som nå foregår.
– Når man får utviklingen så tett på kroppen, føles det veldig voldsomt. Men ser man det litt i det store bildet, er jeg overbevist om at dette kommer til å gå veldig bra.