Gravejournalisten Ivan Golunov ble anklaget for å ha oppbevart narkotika, og ble fengslet 7. juni i år. Her er han fotografert før et rettsmøte i Moskva i juni. Foto: Tatyana Makeyeva / Reuters / NTB scanpix

Ivan Golunov kommer til Svarte Natta-konferansen i Tromsø

Den russiske gravejournalisten ble fengslet og løslatt i løpet av fire dramatiske døgn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I november starter journalistkonferansen Svarte Natta i Tromsø. Allerede har de gjort «store signeringer» med blant andre Trond Giske som skal snakke om metoo.

Nå er det klart at den russiske gravejournalisten Ivan Golunov, som ble fengslet 7. juni i år og løslatt fire dager senere, kommer til konferansen.

– Golunov er et tidsvitne på situasjonen for journalister i Russland i dag, og kan forhåpentligvis inspirere et norsk publikum med sin uredde tilnærming til journalistgjerningen, skriver Svarte Natta-sjef Amund Trellevik til Journalisten.

«Vi er Ivan Golunov»

Golunov-saken fikk enorm interesse både fra norsk og internasjonal presse. Da han ble arrestert hadde han jobbet med en større artikkel i 13 måneder som på daværende tidspunkt fortsatt var upublisert. I forbindelse med artikkelen skal han ha mottatt flere trusler fra personer involvert i sakskomplekset.

Så ble journalisten 7. juni arrestert i sitt hjem og anklaget for å ha narkotika, en anklage som viste seg å være fabrikkert.

De neste dagene ble det satt i gang en enorm kampanje, både i Russland og internasjonalt, for å få Golunov løslatt. De tre russiske avisene Kommersant, Vedomosti og RBK publiserte like forsider med «Vi er Ivan Golunov».

Tre like forsider i Russland med tittelen «Vi er Ivan Golunov». Foto: Shamil Zhumatov / Reuters / NTB scanpix

Svarte Natta-sjefen tror Golunov vil kunne gi et godt innblikk i situasjonen for journalister i nabolandet vårt.

– Golunov har selv fått oppleve hvilke farer en russisk journalist står overfor i sitt arbeid, og hvordan russiske myndigheter bruker alle triks i boka for å bli kvitt undersøkende og kritiske journalister, skriver Trellevik.

– Han er en ung og uredd journalist som risikerte mange år bak murene på oppkonstruerte anklager, basert på sin kritiske og upartiske rapportering, fortsetter han.

- Ekstraordinært

Trellevik mener det er flere ting med Golunov-saken som er interessant.

– Både det faktum at politiet plantet narkotika på ham på en ganske klønete måte for å bli kvitt ham. Det viste seg jo raskt at bildebevisene som skulle forestille narkotika i Golunovs leilighet var tatt et helt annet sted, skriver Trellevik.

– Men også det faktum at en samlet russisk presse stod opp for sin fengslede kollega er ekstraordinært og uvanlig. Til og med statlig TV, som styres fra Kreml, var interessert i arrestasjonen av Golunov og dekket denne saken journalistisk. Det kan tyde på at det er maktstrukturer lenger nede i systemet som ville ha ham vekk, og at det internasjonale presset etter hvert ble for stort for landets øverste myndigheter - som igjen da fikk journalisten løslatt, fortsetter han.

Journalisten har forsøkt å komme i kontakt med Ivan Golunov, men har foreløpig ikke lyktes. Meduza, avisen Golunov jobber for, omtalte 1. oktober den offisielle granskningen av arrestasjonen hans. Foreløpig er den utsatt, fordi etterforskerne er omplassert til å gå etter demonstranter fra opposisjonen, ifølge avisen.

For ordens skyld: Journalist Eskil Wie Furunes og Amund Trellevik jobbet begge to fra 2017 til 2018 i NRK Finnmark.

Powered by Labrador CMS