Jan Gunnar Furuly jager rockestjerner og er matchmaker før høstens global på Lillehammer. Foto: Martin Huseby Jensen
Målet er å matche gravejournalister med hverandre under globalt Skup
Daniel Ellsberg og Glenn Greenwald tar også turen til GIJC på Lillehammer.
I oktober samles gravejournalister fra hele verden til den niende Global Investigative Journalism Conference på Lillehammer. Sju år etter sist konferansen var i Norge. Skup-leder Jan Gunnar Furuly håper på rundt 800 deltagere. Så langt er rundt 250 på plass.
Minst 100 land vil være representert, forklarer Furuly, av de mellom 600 og 800 deltagerne. Trolig blir det opp mot 160 programposter, sier han, men så langt er ikke alt avklart. Men én ting er klart:
– Det blir lagt større vekt på datajournalistikk, sier han og legger ubeskjedent til: – Det har aldri vært bedre program i Norge på dette området, noen gang.
Sjekk selv og si om du er enig med ham.
Finne hverandre
Et av formålene med GIJC er å få graverne til å snakke sammen. Kanskje samarbeide over landegrensene og til og med utveksle informasjon. Derfor er det lagt opp til at det kan bookes rom i forskjellige størrelse, fra styrerom til konferanserom, slik at journalister som arbeider med for eksempel tobakksindustrien, hvitvasking eller gruvedrift kan møtes. Helt ned på én til én-nivå.
På den måten blir konferansen en arena for å få journalister sammen og ta et mye lengre steg enn å møtes, lytte og stille spørsmål.
- I 2008 hadde vi speed-dating på konferansen. I år forsøker vi å kartlegge interessene før folk kommer til Lillehammer, slik at de er matchet når konferansen er i gang.
En potensiell match kan for eksempel være Al-Jazeera og Dagens Næringsliv. DN laget et omfattende rigg om piratfiske. Al-Jazeera har tatt sin dekning av temaet enda lengre, fra dokumentar til dataspill hvor leserne selv kan delta. Sjekk spillet her. Dermed kan de kanskje gi noen tips til Eskil Engdal i DN og resten av deltagerne på konferansen om hvordan man gjør journalistikken enda mer engasjerende.
Noen ganger handler det også bare om å komme sammen. Furuly forteller med iver om de tre graverne som satt ved samme bord under utdelingen av prisene på GIJC i Genève. Mellom talerne kom de fram til at de ville samarbeide. Året etter stod de på podiet og tok imot pris for arbeidet sitt.
Jakter rockestjerner
Programkomiteen jakter på de største «rockestjernene» innen internasjonal gravejournalistikk. Hvilke vil han ikke si noe om ennå. Det er lang tid til oktober.
Blant dem som har takket ja til å komme er Glenn Greenwald, Daniel Ellsberg, Donald L. Barlett, Hames B. Steele og Seymour Hersh.
Tilbake kommer også journalist Sami Al-Hajj fra Al Jazeera. Han var til stede sist GIJC var på Lillehammer i 2008. Den gang fortalte han om fangenskapet i seks og et halv år på Guantánamo uten dom, etter å ha blitt arrestert på som jobb som fotograf for TV-kanalen. I dag leder han nyhetskanalens menneskerettighetsdesk.
Hver kveld fra onsdag vises det dokumentarfilmer, med påfølgende metodeverksted med filmskaperne neste dag. Blant dokumentarene Tonje Hessen Scheis «Drone» og Leslee Udwin dokumentar «India’s Daughter».
Søker støttespillere
Etter å ha søkt om tre millioner kroner i støtte fra Utenriksdepartementet, endte de opp med to millioner kroner i reisestøtte til deltagere fra Midtøsten, Asia og Afrika.
– Dessverre fikk vi ikke penger til deltagerne fra Latin-Amerika eller Øst-Europa.
Derfor har de kontaktet store redaksjoner og andre medlemsorganisasjoner i nettverket Global Investigative Journalism Network (GIJN) for å få støtte til disse deltagerne. Redaksjonene kan for eksempel bli faddere for tilreisende journalister. 20.000 kroner for en fra Latin-Amerika, 12.000 kroner for en journalist fra Øst-Europa.
Til gjengjeld blir mediehusene offisielle sponsorer og får logo på sponsorvegg og i konferansemagasinet. Danske Skup har allerede sagt at de vil støtte russiske og ukrainske deltakere.