Kl 11.22: Redaktørene i Under Dusken spiser frokost sammen før de starter en maratonhelg med ferdiggjøring av semesterets første papirutgave. Foto: Eskil Wie Furunes
Trondheim mistet utdanningen for journalister. Under Dusken hevder de allerede gjør jobben
Og 105-åringen relanserer papiravisen i nytt design.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Vi er utsatt for Stockholmsyndromet alle sammen. Vi er her 13-14 timer sammen i helgen, sier en «dusker» inne i Lucas-bygget i Trondheim.
Det er lørdag 10. august og redaksjonen i byens studentavis Under Dusken har samlet seg rundt frokostbordet. De gjør seg klare for semesterets første layout-helg, to hele dager hvor et dusin sjefer desker papirmagasinet.
De samles litt etter litt, spiser rundstykker og venter på at resten dukker opp. Mange kommer for sent. De får et kryss i boken. Etter tre kryss er de nødt til å spandere en flaske vin eller kake på resten av gjengen.
– Prøv å holde fokus i dag og vær målrettet med det dere gjør, sier Under Dusken-redaktør Jenny Westrum-Rein.
Hun vil helst ikke bruke hele natten.
– Men ha det morsomt, legger hun til.
Når alle har møtt opp er det klart at kvinnene er i flertall.
– Det har jevnt over vært mange kvinner på topp i studentmediene. De siste tre redaktørene har vært damer. Det var en kar før det, så var det tre damer igjen. Det synes jeg er bra. Mange lederstillinger fylles jo av menn, sier Westrum-Rein.
Men hun har ikke invitert Journalisten for å snakke om likestilling i media. Hun har invitert oss for å snakke om et mye større problem: At journalistutdanningene forsvinner.
Høyskolen Kristiania har lagt ned journalistutdanningen i Trondheim. Nord universitet har sluttet å ta inn journaliststudenter i Bodø. Den eneste journalistikkutdanningen nord for Volda er nå Samisk Høgskole i Kautokeino.
– Jeg synes det er synd at utdanningene forsvinner. Tenk hvis det ikke hadde vært lærer- eller sykepleierutdanning nord for Volda. Det hadde vært ramaskrik og med god grunn. Nå blir fagmiljøene veldig Oslo- og Bergens-basert, sier Westrum-Rein.
Samtidig tror hun at det ikke bare er utfordringer, så lenge man ser løsningene. Nå mener hun nemlig at Under Dusken har blitt Trøndelag og Nord-Norges beste journalistutdanning.
De siste årene har Under Dusken innført flere kurs for de som kommer inn i redaksjonen, blant annet et obligatorisk etikkurs før de begynner å skrive. Alle som søker må også gjennom en opptaksprøve før de starter. Forrige gang var det en gasslekkasje på campus hvor søkerne måtte skrive en fiktiv reportasje.
– Jeg tror det er bra at journalister har ulik bakgrunn. At vi får journalister som har bakgrunn fra ingeniørstudier, statsvitenskap, historie og ulike fordypninger. Så det er det vi driver med her. Vi utdanner journalister uten journalistutdanning, sier hun.
Ingen av de aktive i Under Dusken får betalt for jobben de gjør. Men nesten samtlige drømmer om en betalt jobb i mediebransjen etter endte studier. For noen har Under Dusken hjulpet dem på veien.
– Å jobbe her åpner opp mange nye dører. Jeg fikk jobb i P2 i sommer, fordi jeg har jobbet i Under Dusken. Jeg ville ikke fått den jobben med karakterkortet mitt i psykologi, sier Tomaris Semet (24), som er nestleder i redaksjonen.
Under Dusken-redaktør Westrum-Rein har selv tilbrakt sommeren hos NRK Nyheter på Marienlyst i Oslo, og har tidligere erfaring fra Trønderavisa og Adressa. Hun mener mediene sør for Dovre burde hente flere fra «journalistutdanningen» i Trondheim.
– Jeg har inntrykk av at det veier mer å ha en bachelor i journalistikk, enn å ha jobbet i studentavis i fire år. Det synes jeg er litt synd, sier hun.
Spesielt siden hun og de andre studentene ikke kan ta den i Trøndelag.
– Det er veldig koselig her og det er en grunn til at jeg er her ennå. Vi er i en liten boble her, sier grafiker Tanja-Irén Harsvik Haugen, som er i Under Dusken på sitt fjerde år.
Samtidig som journalistikken er i endring, har også Under Dusken vært gjennom mange endringer de siste årene. De får mindre penger. De har kuttet antall utgivelser fra 18 til 12, noe som gjør at de gir ut et magasin hver tredje uke.
– Da vi endret syklusen begynte vi samtidig med en omstilling hvor vi gikk vekk fra det tradisjonelle avisformatet og over til et magasin. Vi kaller det studentmagasin på papir og avis på nett, siden nyheter ikke står seg i tre uker, sier Westrum-Rein.
Nå har de også fått et nytt design på avisen.
– Dette er siste ledd i omstillingen. Vi har gjort litt av det de siste årene, men i sommer har vi brekt om hele avisen, laget nye maler og går litt ned i størrelse til et mer magasinvennlig format, sier Westrum-Rein.
I tillegg har de bestemt å kun presentere den aller beste saken på forsiden av magasinet, slik som en del andre magasin gjør.
– Er det ikke skummelt å kun ha én sak på fronten?
– Nei, sier Westrum-Rein kontant.
Under Dusken er en del av Studentmediene i Trondheim AS, som igjen er en del av Studentersamfundet i Trondhjem. På grunn av overivrige ansatte i Samfundet- som både har blandet seg inn i redaksjonelle valg og økonomi - har det vært flere forsøk på å gjøre studentavisen uavhengig.
Men akkurat nå er ikke det et tema.
– Jeg synes det er fint å være en del av Samfundet. Det knytter oss tett til studentfrivilligheten i Trondheim. Samtidig har Samfundet akseptert at vi er et uavhengig medium. At vi også kan skrive kritisk om Samfundet, sier Westrum-Rein.
– Hvordan er det å være situasjon hvor det stadig kommer forslag om kutt?
– Det er alltid en kampsak å bevare Under Dusken. Men det tror jeg alle opplever. Jeg opplever det ikke som spesielt krevende, men det er klart at du har det i bakhodet. Dette er en 105 år gammel tradisjon som du står til ansvar for å beholde.
– Jeg tror vi vil opprettholde papir i lang tid. Det er viktig for studentene. Det er et viktig avbrekk å ha noe analogt, fortsetter hun.