Jens Stoltenberg taler under Hans Kristian Amundsens bisettelse i Nordberg kirke torsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.

– Vi skal alle dø, men han døde så altfor tidlig

Stoltenbergs tale til sin nære venn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vi skal alle dø, men han døde så altfor tidlig, sa Jens Stoltenberg i sitt minneord om sin nære venn, rådgiver og taleskriver Hans Kristian Amundsen.

Foruten familien og kona Karen Marie Berg var en rekke Ap-kolleger, pressekolleger og nære venner på plass i Nordberg kirke da finnmarking, fembarnspappa, kjæreste og eksredaktør Hans Kristian Amundsen ble bisatt torsdag ettermiddag.

Blant dem var tidligere statsminister Jens Stoltenberg, som hadde Amundsen som statssekretær og viktig taleskriver mellom 2011 og 2013.

I minnetalen beskrev han Amundsen som en mann som hadde en enestående evne til å sette ord på følelser og fange stemninger, noe som spesielt gjorde seg gjeldende i dagene etter 22. juli.

– «Mer åpenhet, mer demokrati, men aldri naivitet» bidro til å forme holdninger. Det satte kursen da vårt land ble satt på sin største prøve i fredstid. Hans Kristian betød mye for hvordan Norge håndterte terrorangrepet, sa Stoltenberg.

– Døde for tidlig

Arbeidsforholdet utviklet seg også til et nært vennskap, og Stoltenberg fortalte at de to møttes til en tur på byen få dager før Amundsen døde.

– Vi pratet om det meste. Løste en del verdensproblemer og noen vesentlig mer kompliserte nasjonale spørsmål. Vi pratet om livet. Hans Kristian fortalte hvor fornøyd han var. Med Karen Marie og barna. Han hadde det godt. Hans Kristian var glad i livet sitt, sa Stoltenberg.

– Vi la vidløftige planer om alt vi skulle gjøre i mange år framover. Det var en perfekt sommernatt. Få dager etter døde Hans Kristian. Vi skal alle dø, men Hans Kristian døde så altfor tidlig.

– Raus familiemann

Prest Trond Bakkevig var forretter under bisettelsen. Han understreket hvordan Amundsen la vekt på at han kom fra fattige kår, og hvordan hans historie sammenfalt med Arbeiderpartiets.

– Han var også leken og utrolig raus som familiemann, og alltid intenst til stede, sa Bakkevig.

Kona Karen Marie Berg fulgte opp med en varm tale som fikk kirkesalen til å både humre og gråte. I tillegg holdt to av Amundsens fem barn taler.

Det gjorde også venn og pressekollega Alf Hildrum, som snakket om hvordan Amundsen bidro til omstilling i arbeiderpressen og forfektet fri, avslørende, opplysende og engasjerende journalistikk.

Kraftfull

Nettopp dette fikk Stoltenberg merke før han ansatte Amundsen som statssekretær i 2011.

– Da min regjering et par år tidligere foreslo å kutte subsidier til biodiesel skrev redaktør Hans Kristian Amundsen i Nordlys at jeg var «maktarrogant» og «uten respekt for Stortinget. Senere kalte han meg veik og skrev: «I lag med sin politiske lillehjerne Schjøtt Pedersen fremstår Stoltenberg farlig maskinmessig og uten kontakt med landets puls», mintes Stoltenberg.

– Noen mente det var dristig av meg å ansette Hans Kristian, men tatt i betraktning hva han hadde ment om meg – sin nye sjef – var vel han den mest dristige, fortsatte den tidligere statsministeren.

– Uansett ble resultatet et fantastisk samarbeid og nært vennskap. Hans Kristian var en god rådgiver fordi han turte å gi meg motstand. Vi utfylte hverandre. Vi gjorde hverandre gode.

Powered by Labrador CMS