Slik ser en av skissene til hvordan Marienlyst-tomten kan se ut i fremtiden. Det fredede radiohuset i forgrunnen med boliger i bakgrunnen. Skissen ble laget av Powerhouse Company på oppdrag for NRK. Foto: Powerhouse Company / NRK
NRK aksepterer trolig lavere boligandel på Marienlyst
Forventer å være i mål med formaliteter før sommeren.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Det er i et utkast til planprogram for tomten på Majorstuen som NRK har sendt Oslo kommune at nye tall over boligarealet fremkommer.
NRK ønsker å selge tomten for å finansiere byggingen av et nytt hovedkontor.
Antallet kvadratmeter som er avsatt til bolig på Marienlyst er i planutkastet redusert med minst 25 prosent fra planer som NRK presenterte høsten 2017. Dermed ligger det an til at andelen boliger på Marienlyst-tomten blir rundt 65 prosent.
Utkastet NRK har sendt kommunen bygger på en prosess der også naboene Universitetet i Oslo og Opplysningsvesenets Fond (OVF) har gitt innspill.
Ønsket å utvikle
Tidligere i år var prosessen i ferd med å skjære seg da de to sistnevnte sammen med NHO ønsket å utvikle NRK-tomten til næringsliv og kompetansemiljøer.
NRK mener det er nødvendig med en høy boligandel fordi allmennkringkasteren har satt som forutsetning at tomtesalget skal finansiere alle kostnadene med et nytt hovedkontor. Flere boliger gir tomten økt verdien.
I sommer skrev Journalisten at NRK advarte om at hele den planlagte flyttingen kunne bli avblåst dersom boligandelen ikke ble høy nok. Universitetetsnaboen fryktet en «mur» av boliger mellom dem og byen. Kommunen svarte med å love NRK en tilstrekkelig andel boliger.
Annonse
Lavere bygg
Lokaliseringsdirektør Jon Espen Lohne i NRK sier at prosessen pågår og at ingenting er landet hittil.
– Dette er en skisse og det går dokumenter frem og tilbake. Jeg tror ikke det som ligger der blir det endelige, sier Lohne om utkastet.
– Vi forbereder et planprogram. Det er viktig å ha et omforent forslag med plan- og bygningsetaten. Det skal bli et fint område og vi har kulturelle verdier som vi ønsker å ivareta, sier Lohne.
Han bekrefter at boligandelen er lavere i utkastet enn i skissene som ble presentert høsten 2017.
– Den totale utnyttelsen i parallelloppdraget var vesentlig høyere, også boligandelen.
Samtidig understreker han at Radiohuset er fredet og sannsynligvis blir næring. Om man ser bort fra Radiohuset, anslår Lohne boligandelen til rundt 80 prosent.
Det som har redusert den totale utnyttelsen er ifølge Lohne kvalitetssikring av hva som er mulig å gjøre på området, samt at høyden på blokkene er redusert. Høyden reguleres av Kringkastingshuset i sør og en kommende studentboligblokk i nord.
Lohne forventer en avklaring rundt planprosessen i løpet av første halvår neste år.
Obos har tidligere overfor Dagens Næringsliv anslått verdien til rundt to milliarder kroner.
Ut i markedet neste år
Hva verdien på eiendommen blir med de planene som foreligger nå, sier Lohne det er vanskelig å anslå.
– Vi har ikke vært i markedet med det ennå. Derfor kan vi ikke si noe sikkert om det foreløpig.
– Kan dere leve med den usikkerheten?
– Vi har tilrettelagt for en prosess med lavest mulig risiko. Det betyr at vi skal kartlegge verdiene her før vi binder oss til noe nytt.
Flyttedirektøren sier at det uansett er summen NRK til slutt realiserer på Marienlyst som vil være styrende for hva allmennkringkasteren kan bruke på sitt nye hovedkontor.
– Vi holder oss orientert om muligheter i markedet og hører på de som kommer til oss, sier Lohne om arbeidet med lokalisering av et nytt NRK-hovedkvarter.
Annonse
Møter kommunen
Oslo kommune opplyser overfor Journalisten at prosessen går ordinært med planmyndigheten og at det er god dialog om innholdet i planen.
Så sent som sist fredag ga kommunen deres kommentarer til NRKs planutkast.
Et nytt møte mellom kommunen og NRK er planlagt denne uken.