Minneord:

Perb - avisdesignets mester er gått bort

I forrige uke døde Per Henning Baugstø – 92 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Husk å legge inn sitat fra Lill mellom spalte tre og fire -åtte linjer ned i teksten.»

Datoen var søndag 5. mai 1985, og jeg hadde min første vakt som vaktsjef i Fædrelandsvennen. Det som skulle bli en rolig kveld, ble spolert da Kristiansands egen Rolf Løvland – med ørlite hjelp fra jentene i Bobbysocks – hentet Eurovision Song Contest-seieren hjem til Sørlandet. Desken vrimlet av sjefer som skulle mene masse om mye. Å lage avis ble omtrent umulig.

Unntaket var Per Baugstø – som satte seg ned på sitt eget kontor og designet sider. Han var spesielt fornøyd med siden om programlederen Lill Lindfors. Selv om teksten ikke var kommet, var bildene flotte, og de sju spaltene designet ned til minste detalj. Perfeksjonisten Perb øynet nok internasjonale designpriser i det fjerne. Før han gikk, kom han inn på desken og leverte uttegningen og ba oss sørge for at hans intensjoner ble gjennomført.

Onsdag i forrige uke døde Per Henning Baugstø – 92 år gammel. En ener i norsk avishistorie er gått bort.

Redaksjonssjefen i Fædrelandsvennen var Norges fremste presentasjonsjournalist i den tiden papir var alt. Han var opptatt av design, men samtidig veldig tydelig på at ordet og bildet var viktigst - presentasjonen var et virkemiddel for å fremme budskapet.

Perb var kunnskapsrik, visjonær, fremtidsrettet, inkluderende og inspirerende. Han var opptatt av morgendagens avis, men også av Avisen – i bred mening av ordet - ti år fram i tid. Han sørget sammen med mange andre dyktige journalister for at den lille regionavisen fra Sørlandet ble nevnt blant de ledende innen avisdesign - langt utenfor Norges grenser. Han sørger for at stadig mer veggplass måtte ryddes i redaksjonslokalene på Fiskåtangen for å få plass til diplomer og andre synlige bevis på triumfer i internasjonale designkonkurranser.

Per Baugstø elsket å ta hjem slike priser, ikke minst fordi det viste at hans avis var lesverdig og lesbar. Han var også en drivende kraft for å få etablert den skandinaviske avdelingen av Society of Newspaper Design.

Da jeg som ung mann i 1982 kom som sportsjournalist til Fædrelandsvennen, førte Perb meg inn i en ny verden innen presentasjonsjournalistikk. Han hadde kontakter i en rekke internasjonale avisredaksjoner, og sørget for at vi som jobbet i redaksjonen fikk impulser fra de største ekspertene i hele verden på en helt annen måte enn avisens størrelse skulle tilsi. Han bidro sterkt til at ciceromålet etter hvert ble ett av mine viktigste journalistiske verktøy.

Perb fortjener en ektefølt takk fra meg, alle hans journalistkolleger, og ikke minst fra leserne som uten å vite det fikk glede av hans innflytelse på Fædrelandsvennen.

Til slutt: Det ble ingen designpris på siden med Lill Lindfors. Da teksten dukket opp, var den uten et eneste sitat fra den svenske superstjernen…

Powered by Labrador CMS