Sterke reaksjoner på journalistdrap

Presseorganisasjon krever granskning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Presseorganisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) krever at indiske myndigheter gransker drapet på en kjent journalist i Kashmir.

Shujaat Bukhari var redaktør for tre dagsaviser og en ukeavis i den indiskkontrollerte delen av Kashmir og ble skutt og drept utenfor redaksjonslokalet i Srinagar torsdag kveld. To livvakter fra politiet ble også drept.

Fredag fulgte tusenvis av mennesker den 50 år gamle tobarnsfaren til graven, og både politikere, separatistledere og opprørere fordømmer drapet.

Den internasjonale presseorganisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) krever at indiske myndigheter etterforsker drapet og straffeforfølger de skyldige.

Mange drap

– Med tanke på alle de uløste drapene på journalister og den politiske uroen i Kashmir, stiller vi spørsmål ved om indiske myndigheter vil etterforske dette drapet på en betimelig og effektiv måte, sier CPJs nestleder Robert Mahoney.

– Inntil rettferdigheten har skjedd fyllest, vil drapet på Shujaat Bukhari forsterke klimaet av frykt som journalister arbeider under i India, sier han.

Delt region

Kashmir har vært delt siden det britiske kolonistyret ble avviklet i 1947. Både India og Pakistan krever full kontroll.

India har utplassert en halv million soldater i den indiskkontrollerte delen, der en rekke militante grupper kjemper for enten løsrivelse eller for at hele Kashmir skal bli en del av Pakistan.

Indiske myndigheter anklager Pakistan for å støtte militsene, noe regjeringen i Islamabad benekter.

Krever gransking

FNs høykommissær for menneskerettigheter ba denne uka FNs menneskerettsråd gjennomføre en uavhengig gransking av de mange drapene på sivile i Kashmir.

Zeid Ra'ad al-Hussein anklager både India og Pakistan for å stå bak, og konstaterer at de to lands sikkerhetsstyrker jevnlig begår overgrep mot sivile på begge sider av grensa, uten at dette får følger for de involverte.

Powered by Labrador CMS