Good Tapes lead developer Jakob Steinn og Zetlands sjefredaktør Lea Korsgaard
Good Tape-utvikler Jakob Steinn og Zetlands sjefredaktør Lea Korsgaard har laget et transkriberingsprogram som er åpent for alle.

Transkribering av tekst

Journalistene gråt av glede. Nå er løsningen åpen for alle

Har spart 45.000 arbeidstimer siden desember.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi prøvde det, og da gråt de av glede. Det var da vi tenkte: OK, dette er viktig, dette må nå ut til flere, sier Tav Klitgaard til Journalisten.

Den administrerende direktøren i den danske nettavisa Zetland forteller om programmet som har endret hverdagen til journalistene. Avisa står bak et transkriberingsprogram som minner mye om VGs program JOJO, som Journalisten nylig omtalte.

Til forskjell fra den hittil lukkede norske modellen, har Zetland valgt å dele programmet åpent med alle, og den kan brukes også på norsk.

Nettsiden mygoodtape.com har vært tilgjengelig for alle som ønsker å slippe jobben med å transkribere lydfiler siden desember. Så langt har programmet transkribert cirka 15.000 timer.

Om man legger til grunn at det tar tre timer å transkribere en time med lyd, har de spart hele 45.000 arbeidstimer.

Gråt av glede

Klitgaard er entusiastisk når Journalisten snakker med ham. Selv har han bakgrunn fra Silicon Valley, og har jobbet med blant annet publiseringsplattformen ISUU før han ble en del av ledelsen i Zetland.

Tav Klitgaard, Zetland
Tav Klitgaard, er overbevist om at Mygoodtape vil revolusjonere arbeidshverdagen til journalister over hele verden.

Zetland og Klitgaard har i mange år lett etter et godt transkriberingsprodukt som ikke kostet for mye og som var trygt å bruke, og da de kom over Whisper AI i fjor høst, tok det ikke lang tid før de forstod at koden kom til å revolusjonere arbeidshverdagen til tusenvis av journalister.

– Vi har cirka 30 journalister som sitter her og transkriberer mange intervjuer hver uke. Det gjør de for hånd, og det er en kjempefrustrasjon for dem, fordi de hater det, og det tar enormt lang tid, sier Klitgaard.

Før han beskriver hvordan journalistene gråt av glede over den nye løsningen.

Sprer seg raskt

Transkriberingsprogrammene som til nå har vært tilgjengelig har ikke vært gode nok, i tillegg er de for dyre å bruke, mener Klitgaard. Mygoodtape er gratis, og i likhet med JOJO kjenner den igjen over 100 språk. Den skal også etter hvert klare å skille stemmer fra hverandre.

De siste ukene har programmet spredt seg raskt til Sverige og Latinamerika, også store deler av den danske mediebransjen har tatt programmet i bruk.

– De skriver om det på Linkedin og på Twitter at livene deres har endret seg, og så ser vennene deres det. Folk har den opplevelsen av at, wow, nå kan jeg det, forteller Klitgaard.

Selv kunne han tenke seg at programmet også blir brukt til å transkribere intervjuene som ikke nødvendigvis er de viktigste kildene. De man kanskje tenker er for lange og tar for lang tid å skrive ut.

På nettsiden mygoodtape.com laster man opp lydfilene som skal transkriberes, etter en stund dukker den ferdig transkriberte teksten opp i innboksen.

– Jeg tror det vil være bra for oss om vi venner oss til å transkribere de intervjuene også, det vil si kilder som ikke er universitetsprofessorer, men de som snakker på en litt annen måte, forteller han og legger til:

– Så håper jeg også at det vil bety noe for journalistikken, at vi kan lage bedre journalistikk, fordi vi faktisk får brukt andre og flere kilder, sier han.

Følger EUs datadirektiv

Goodtape garanterer for datasikkerheten. Lydfilene blir slettet fra serverene så fort de er ferdig transkribert. De overholder GDPR og følger EUs datadirektiv.

– Det er heldigvis det første alle spør om, og det er jo deilig, fordi det betyr at de bekymrer seg for det, forteller Klitgaard.

– Vi har gått gjennom ild og vann for å sørge for at data forblir innenfor EU, det er det vi har brukt de siste to månedene på. Vi står inne for produktet, vi bruker det jo selv og vi vet godt hvor viktig det er med kildebeskyttelse.



Powered by Labrador CMS