Nyhetsloggen

• Navn: Kjersti Mo

• Jobb: Redaktør i Kamille

• Sak: «Den nakne sannhet», fotoreportasje der ni vanlige kvinner kastet klærne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Hva er ideen bak reportasjen?

– Denne saken er en naturlig forlengelse av et prosjekt vi har holdt på med lenge, å skape en annen vei som kvinneblad. Vi ønsker å være det mest kvinnekjærlige bladet. Ideen bak nakenstuntet var å vise fram fine norske damer. Det er en hyllest til kvinnekroppen og det levde liv. Vi spurte leserne om de ville bli med på det, og det ville de gjerne. Vi bestemte oss for å gjøre reportasjen til 8. mars og rekrutterte deltakere via Facebook og brev til abonnentene. Responsen var overveldende vil jeg si, vi kunne fylt bladet med nakne kvinner. Nå ble det en tolv sider bildespesial der ni damer har latt seg fotografere uten klær og forteller sine historier. Det er estetisk gjort, inspirasjonen hentet vi fra den engelske tv-suksessen «How to look good naked», som ikke handler om å være pen, men om å se på seg selv med et vennlig blikk

– Hvordan plukket dere ut de ni deltakerne?

– Vi valgte dem ut fra historiene de hadde om kroppene sine. De kommer fra hele landet og har veldig varierte historier og bakgrunner. En er firebarnsmor, en annen er født uten underarm, en tredje har hatt bulimi. Tanken var å vise fram en god bredde. Aldersspennet er fra 30 til 42 år.

– Hva var målet med dette?

– Målet var å komme med et statement. Vi ville vise hvor flotte kvinner er ut fra slagordet «God nok som du er». Det er en reaksjon på det jeg kaller forbedringsjournalistikken, som går ut på at vi må forandre oss. Bli klokere, slankere, noe annet enn det vi er. Den bladsjangeren vi tilhører selges på en drøm. Vi prøver å fjerne oss fra dette og ønsker heller å fortelle leserne at de er bra nok som de er.

– Du er selv med på notene og er blitt omtalt som redaktøren som kastet klærne i eget blad?

– Ja,  det er med ett bilde av meg også. Men det er lite og står på ledersiden, og er ikke en del av oppslaget.  Så VG dro vel det poenget litt langt.

– Men du er avbildet naken?

– Jada, og det jeg gjorde fordi jeg ville vise at jeg virkelig står for at vi er gode nok som vi er, at jeg mener det på ordentlig.

– Hva slags reaksjoner har dere fått i etterkant?

– Vi har fått mye omtale, særlig i lokalpressen der kvinnene kommer fra. Og kvinnene selv har fått enormt med respons. Folk takker dem og synes de har vært modige. Her i bladet har vi også fått kjemperespons. Bare noen mediekommentatorer har vært negative, men det er ikke så farlig. Det er ikke dem vi lager bladet for.

– Men hvis dere vil hylle alminnelige kropper, er det ikke da et paradoks å la Jan Thomas style kvinnene?

– Nei, det er jeg ikke enig i. Å kle av seg foran fremmede for å bli fotografert var en ny, utrygg og sårbar situasjon for dem. Jan Thomas fungerte mest som en coach som fikk folk til å føle seg vel. Stylingen handlet bare om ansikt og hår, resten av kroppen er jo som den er.  

– Hva har dere konkret gjort for å bli et annerledes kvinneblad?

– Vi har forsterket og spisset profilen vår. Blant annet ved å bruke lesermodeller og vanlige damer i settinger som ofte forbindes med kjendiser og profesjonelle modeller.

– Men når dere har kuttet ut stoff om slanking og liknende, hva satser dere på i stedet?

–  Vi vil heller gi kvinner inspirasjon  og overskudd i hverdagen enn saker om at de må forbedre seg. Hos oss handler det om å skape det gode liv med utgangspunkt i at du er gode nok som du er. En ny serie handler for eksempel om stressmestring.

–  Men ikke tyngre samfunnsrelatert stoff?

– Nei, men vi har jo det også. For oss er det viktig at leserne møter folk i bladet som kunne vært dem selv. Det skal ikke være for fjernt og utilgjengelig. Det har vært mange nakenstunt før oss, men da er det alltid kjendiser i hovedrollene.

Kathrine Geard

Powered by Labrador CMS