– Jeg må være ærlig å si at det var litt laber stemning når jeg kom til IJ, sier Frode Rekve.
Han fikk jobben som IJ-leder i juni i fjor etter en turbulent tid som ansvarlig redaktør i Halden Arbeiderblad. Støy og uro hadde på samme tid preget IJ. Stillingen som instituttleder ble ledig da Trine Østlyngen ga etter for sviktende intern tillit og en arbeidsmiljøundersøkelse som antydet mobbing. Rekve kjente IJ fra før ettersom han jobbet der seks år fram til 2000. En periode han stortrivdes og ser tilbake på med glede.
– Men stemningen var ikke som da jeg forlot IJ. Hva er dette, tenkte jeg. Gjennom grundige samtaler ble det klart at alle ansatte ville tilbake til den gode stemningen som rådet før. Og siden har vi sammen jobbet for å få til det, sier Rekve.
Regler
Det er blant annet utarbeidet regler for hvordan medarbeiderne skal oppføre seg mot hverandre.
– Vi skal ta opp problemer som oppstår, snakke direkte med hverandre og ikke sende ekle e-poster, sier Rekve, som vil at folk skal glede seg til å gå på jobb.
– På IJ er vi jo privilegerte fra A til Å. Nå ser jeg smilet ligge på lur igjen, folk virker glade. Jeg føler virkelig at vi har fått lufta ut nå, og jeg er ganske sensitiv på sånt.
Eierne
For Rekve har det også være viktig å bruke mye tid til å snakke med eierne, og få klarhet i hva NJ, Redaktørforeningen og MBL egentlig vil med IJ.
– Jeg har sett at IJ har vært i hardt vær og fått en del kritikk. Jeg måtte vite hva som var galt, om de ønsket å ha IJ, eller legge det ned. Til det siste har alle svart tydelig nei, sier Rekve.
Men han registrerte også en del frustrasjon og ønsker om et IJ bedre tilpasset dagens situasjon der redaksjonene har mindre penger og færre folk. Kortere, effektive kurs og flere kurs ute i redaksjonene er trolig en del av svaret. Samtidig har Stup stilt de kollektive språkkursene, som IJ har hatt ansvaret for, i bero inntil videre. Det innebærer inntektsbortfall og fristilte kurslederne. Rekve håper kursene kommer tilbake, men tar beslutningen til etterretning.
– Vi må bare snu oss og finne på noe annet i de ukene. Men det betyr også økte ressurser til å satse på redaksjonelle kurs.
Stram økonomi
Dårlig søkning til kurs og sviktende inntekter har preget IJ seinere år. Rekve har innsett at plansøkning to ganger i året nok er litt passé, og går mer offensivt til verks.
– Vi skal ikke avlyse kurs. Nå ringer vi rundt og hanker inn deltakere. Det er ikke noe å skamme seg over. Dermed har vi klart å fylle opp mange plasser. Det hjelper å henge i stroppen og selge varene. Hittil i år er tre kurs avlyst mot 16 i hele fjor, og 24 i 2008.
Han tror en institusjon som IJ er nødt til å ha tentaklene langt inn i redaksjonene, og at medarbeidere må synes og delta på møter og konferanser der journalister ferdes. Samtidig må den enkelte få anledning til å oppdatere kunnskapene og ta del i virkeligheten der ute iblant. Slik Karl Martin Bakke gjorde i vinter da han arbeidet noen uker som redigerer på desken i Fredriksstad Blad.
– Han kom tilbake til IJ med masse nye ideer. Sånt er viktig for meg, sier Rekve, som kan trekke fram et par positive tegn. Søkningen til IJ er blitt litt bedre. Og det er håp om at budsjettet går i balanse. Riktignok et underskuddsbudsjett.
– Det så såpass mørkt ut at vi turte ikke annet enn å gjøre opp budsjettet i minus. Men nå ligger vi foran budsjett.
Gammel stab
En annen stor utfordring for Rekve og IJ framover blir fornyelse av fagstaben. Halvparten er over nemlig over 60 år.
– Det er dermed et faktum at vi om få år må bytte folk. Hva gjør vi da? Hvem skal inn? Hva er det riktig å satse på når Gunnar Bodahl Johansen forsvinner med sine kunnskaper om presseetikk og Vær varsom-plakaten. Dette må vi tenke på sammen med eierne, sier Rekve.
– IJ har vært drevet etter mye det samme mønsteret i 30 år. Er det riktig? Skal vi tvinge journalister ned til Fredrikstad i framtida? Vi må tørre å ta den diskusjonen.
Ferien
To sommerspørsmål til slutt:
– Hvordan endres medievanene dine i sommer?
– Jeg leser lokalaviser på de stedene jeg er, sjekker sikkert nettaviser, og bryr meg ellers lite om tv. Men som gammel radiomann må jeg alltid høre radio, hvor enn jeg er. Er jeg langt unna hører jeg BBC World Service.
– Hvor går ferien?
– Først til Danmark med min sønn og hans familie, så drar kona og jeg til hytte på Koster og etterpå til Hardanger.