Ansvarlig redaktør Kari Karstensen i Finnmarken. Foto: Kathrine Geard
- Ikke uforsvarlig arbeidsmiljø
Men redaktøren i Finnmarken må utarbeide rutiner og tiltak for å hindre grov kjeftbruk.
NRK.no skriver fredag at medarbeidere i avisa Finnmarken har opplevd å bli skjelt ut på jobb. Bakgrunnen for saken er en rapport fra Arbeidstilsynet, som kommer med flere pålegg som avisa må utbedre.
I rapporten skriver tilsynet at det har vært tilfeller med konflikt i arbeidsmiljøet, og at enkelte medarbeidere har blitt utsatt for grov utskjelling og annen utilbørlig opptreden.
– Det har vært situasjoner med kjeftbruk som ikke har vært bra. Det har vært et problem og det har vi tatt tak i. Rapporten fra Arbeidstilsynet handler ikke om at vi ikke har gjort noe med det, men at vi ikke har tilstrekkelige skriftlige rutiner, sier ansvarlig redaktør Kari Karstensen i Finnmarken til Journalisten.
Ingen konflikter nå
Regiondirektør Truls Johannesen i Arbeidstilsynet forteller at påleggene Finnmarken har fått går på at avisa må lage rutiner for å forebygge konflikter, mobbing og trakassering på arbeidsplassen. Ledelsen må også synliggjøre tiltak for hvordan de håndterer dette hvis uhellet er ute.
– Jeg syns NRK gjorde litt mye ut av det. Sånne typer saker er ikke uvanlige og Finnmarken var ikke spesielt ille. De har noen utfordringer, men det har mange andre bedrifter også.
Arbeidstilsynet har ikke laget en enkeltsak på Finnmarken som går på det psykososiale miljøet på arbeidsplassen. Redaktør Karstensen mener også at det ikke er et pågående arbeidsmiljøproblem i avisa.
– Jeg oppfatter ikke arbeidsmiljøet som uforsvarlig eller at vi har noen alvorlige konflikter i dag av noen art.
Hun viser til at rapporten fra Arbeidstilsynet bekrefter dette.
– Hvis det hadde vært et alvorlig problem ville vi fått et pålegg. Samtlige pålegg vi har fått har med dokumentasjon å gjøre.
Enkelttilfeller
Klubbleder Kine Moxness Sandnes i Finnmarken vil ikke si noe til Journalisten om konfliktene i avisa har vært av faglig eller personlig art. Hun uttaler seg på vegne av klubbens ni medlemmer.
– Vi er en forholdsvis liten redaksjon, så det er lett å se hvem det gjelder hvis jeg går inn på detaljer. Det vil være upassende for meg som tillitsvalgt. Men det har vært snakk om enkelttilfeller.
Sandnes tropper av som leder om to uker, men regner med at klubben kommer til å følge med og engasjere seg i arbeidet med nye rutiner og tiltak. Hun oppfatter arbeidsmiljøet i Finnmarken som jevnt over godt.
Regiondirektør Johannesen påpeker overfor Journalisten at i den grad han har uttalt seg om alvorlighetsgrad, så er det den biten som går på at Finnmarken ikke har tilstrekkelige ordninger for å fange opp og hindre mobbing og trakassering.
Tar pålegg alvorlig
Karstensen forteller at de allerede jobber med å gjennomføre påleggene innen fristen, som er satt til 19. mars.
– Vi tar disse påleggene på alvor. Dokumentasjon har vi vært for dårlige på. Vi har lite skriftlig dokumentasjon på hva vi gjør for å forebygge konflikter og hva vi skal gjøre hvis konflikter oppstår. Vi har for dårlige rutiner, det kan gjøre at noen kanskje syns det er vanskelig å si ifra om ting.
Hun forteller også at hun sist tok Helse-, miljø- og sikkerhetskurs (HMS) i 2006, ikke i 1989 som rapporten til Arbeidstilsynet sier.
– Jeg oppfyller kravene til opplæring i Arbeidsmiljøloven, og vil nå dokumentere det overfor Arbeidstilsynet.
Regiondirektøren sier de vil vurdere pålegget om å sende redaktøren på kurs når de får tilbakemeldingen. Han forteller at det ikke står noe i loven om hvor ofte ledere bør kurses i HMS, men at det kan være greit å orientere seg ved større endringer i loven. Siden 2006 har det ikke vært store endringer i Arbeidsmiljøloven.