Gunnar Kagge er klubbleder i Aftenposten. Foto: Kathrine Geard
– En viktig mann for Schibsted
Roser Kjell Aamot og er glad for at Schibsted dropper utbytte.
Leder av redaksjonsklubben i Aftenposten, Gunnar Kagge, gir Kjell Aamot gode skussmål for hans 20-årige periode som konsernsjef i Schibsted.
Kvalitetsjournalistikk
– Vi tar hans varslede avgang til etterretning, og er spent på hva som kommer etter Aamot. Det må være en person som er opptatt av nyhetsformidling og kvalitetsjournalistikk, som Schibsted er bygget på.
Kagge legger til at de ansatte og deres klubber har hatt sine krangler med Kjell Aamot.
– Vi er blitt provosert av ham. Men det at vi har vært uenig i enkeltsaker må ikke skygge over at han har vært en utrolig viktig mann for utviklingen av konsernet, poengterer klubblederen etter nyheten om Aamots varslede avgang 1. mars neste år.
Kontroverser
Siste eksempel på kontroverser mellom Aamot og ansatte, var da konsernsjefen i vinter ga uttrykk for at betalte aviser ikke ville overleve.
– Men det er ikke tvil om at han, mer enn de fleste andre medieledere, har klart å se mulighetene i nye kanaler. Han har stått fast, også gjennom veldig tøffe tider for onlinevirksomhetene, sier Kagge.
I 2003 spådde Aamot en utvikling der nettpublikasjonene ville overta alle rubrikkannonser innen ti år. Det er ikke langt fra sannheten, slik det ser ut seks år seinere.
Kamp mot utbytte
Samtidig uttrykker Kagge stor tilfredshet med at konsernstyret har besluttet å ikke utbetale utbytte for 2008 til aksjonærene. Styret anbefalte først at generalsforsamlingen 15. mai skulle vedta å betale ut to kroner per aksje. Dette kjempet de sentrale tillitsvalgte i Schibsted og datterselskapene hardt imot.
Torsdag vedtok konsernstyret i Schibsted følgende:
«Hensynet til konsernets kapitalstruktur i en situasjon med svak utvikling i annonsemarkedene så langt i 2009 og usikkerhet rundt den makroøkonomiske utviklingen i Schibsteds markeder er bakgrunnen for beslutningen. Konsernets utbyttepolitikk ligger fast, og anbefalingen er i tråd med denne».
– Jeg er veldig fornøyd med at styret tar til fornuft og hører på det de tillitsvalgte har sagt hele tiden, at det ikke er lurt å gi utbytte i år. Samtidig understreker det at jo at konsernet er i en alvorlig situasjon, sier Kagge.
Beinhardt oppgjør
Spekulasjonene er allerede i gang om eventuelle årsaker til Aamots avgang. Striden om aksjeutbyttet og uenighet i konsernstyret om strategiske valg nevnes. I fjor høst skal det ha foregått et beinhardt oppgjør mellom Aamot, som skal ha vært innstilt på å droppe hele Media Norge-prosjektet, og konserndirektør Birger Magnus.
Sistnevnte var leder av prosjektstyret for Media Norge, og en drivkraft i fusjonsprosessen. Bataljen endte med at Schibsted gikk videre med etableringen av Media Norge.
Har sittet i 20 år
Sentrale kilder sier imidlertid til Journalisten.no at den viktigste årsaken til at Aamot nå ønsker å tre tilbake, er det enkle faktum at han har sittet hele 20 år i en så viktig og framskutt posisjon.
Også Kagge peker på dette poenget.
– Han har jo vært sjef i 20 år. Han går av på en veldig ryddig måte. Han gir styret god tid til å finne en erstatter, og det er kjempeviktig i en slik tid. Da blir det ikke noe panikk over det, og ikke behov for noen mellomløsning og konstituering. Sånn sett er det ikke noen dramatikk.