Faksimile Dagbladet 5. januar 2009.
Leger formidler krigen ut til verden
Israels utestengning av journalister fra Gaza har gjort to norske leger svært sentrale i nyhetsformidlingen.
Mads Gilbert og Erik Fosse er de eneste vestlige helsearbeiderne som har sluppet inn i Gaza. Siden Israel startet sin bakkeinvasjon av Gazastripen lørdag har de to legene i økende grad blitt benyttet, både av norske og utenlandske medier, til å rapportere til omverdenen om konsekvensene av krigshandlingene.
Israelske militære slipper ikke inn uavhengige journalister for å dekke kampene. Reportere og fotografer må følge krigens gang på avstand, på høydedrag innenfor Gaza-stripen. Dette vanskeliggjør tv-selskapenes livedekning av det som skjer, og skaper også store problemer for andre mediers formidling av nyheter fra Gaza.
– Veldig betenkelig
Gilbert og Fosse, som arbeider ved et sykehus i Gaza by, er blitt intervjuet av en lang rekke utenlandske medier, som CNN, BBC, ABC, Al Jazeera og fransk TV. De har ikke lagt skjul på sine personlige oppfatninger om Israels krigføring.
Til NRK har Fosse uttalt at han finner det svært vanskelig å rapportere til verdens medier som de eneste vestlige i Gaza.
– Det er veldig betenkelig at det ikke slippes inn profesjonell hjelp og profesjonelle som rapporterer om hva som skjer her. Vi er jo bare to leger som jobber inne på sykehuset. Dette har jeg tatt opp direkte med utenriksminister Jonas Gahr Støre. Norge og verden bør legge et betydelig press bak et krav om at helsepersonell og journalister må slippe inn, sier Fosse til Aftenposten mandag.
Journalisten har ikke oppnådd kontakt med Fosse og Gilbert mandag.
Positiv til «legejournalister»
Nestleder i Norsk Journalistlag, Kjetil Haanes, er positiv til medienes bruk av de to legene.
– Legene sjøl er jo frustrert over at det er få journalister til stede og har stilt seg til disposisjon også for å rapportere ut. Det er ikke slik det skal være. Men når man ikke har andre alternativer, ser jeg ikke noe galt i at mediene bruker legene som kilder. Det er også IFJ og andre presseorganisasjoners vurdering, sier Haanes.
Også befolkningen i Gaza bidrar med rapporter om dramaet som utspiller seg. Det skjer blant annet gjennom korte øyeblikksmeldinger som formidles via tjenesten Twitter og brukes videre av det arabiske tv-selskapet Al Jazeera.