Kjetil Haanes er nestleder i Norsk Journalistlag. Foto: Birgit Dannenberg
– Vi må ha is i magen
Kjetil Haanes ber NJ ha is i magen i forhold til Journalistens økonomiske situasjon.
Finanskrise, nedbemanninger og kraftig nedgang i stillingsannonser har rammet fagbladet Journalisten med full tyngde. Flere gode år på rad ble snudd til underskudd i fjor. For inneværende år budsjetteres det med millionunderskudd. Bedring er ikke i sikte.
– Vi må følge det råd NJ ellers gir til andre medieeiere, nemlig å ha litt is i magen. Og så må vi stå fast på det vi også sier, nemlig at vi vil ha kvalitet, kvalitet og kvalitet, sa NJ-nestleder Kjetil Haanes på generalforsamlingen i Journalisten i formiddag.
Nestlederen medgikk imidlertid at is kan smelte kjapt, og dersom Journalistens egne, mest pessmistiske anslag slår til, kan egenkapitalen være oppbrukt allerede neste år.
Annonsenesvikt
Journalistens omsetning er på drøye 11 millioner kroner, og over 70 prosent kommer fra annonser, hovedsaklig stillingsannonser på nett og papir, og der svikter det. Resten finansieres blant annet av en overføring på vel tre millioner kroner fra Norsk Journalistlag, som betaling for at Journalistens papirutgave sendes samtlige NJ-medlemmer.
Journalisten kom ut av 2008 med et driftsunderskudd på 959.000 kroner som innbefatter en AFP-avsetning på 720.000 kroner. For inneværende år budsjetteres det med et underskudd på 1,2 millioner kroner. Opptjent egenkapital ved inngangen til 2009 er på 3,1 millioner.
Egenkapitalen svis fort av
– Situasjonen nå etter de tre første utgavene er noe dårligere enn forutsatt da vi satte opp budsjett, men ikke dramatisk. Styret har imidlertid satt opp et worst case-scenario med et underskudd i år på 2,4 millioner kroner. Da er det meste av egenkapitalen svidd av, sier ansvarlig redaktør Helge Øgrim.
Både redaktøren, styreleder Tore Tollersrud og NJ-leder Elin Floberghagen understreket i debatten nødvendigheten av at man utover våren nøye følger inntektsutviklingen, og legger opp til en gjennomgang av budsjettet rett over sommeren.
– Hvis det blir en dramatisk endring, må vi gå inn tidlig og ta grep, sa Floberghagen.
Må se på kostnader også
Også generalsekretær Jahn-Arne Olsen påpekte at tidspunktet er uheldig. Vederlagsmidler er gått tilbake og det er usikkerhet omkring NJs medlemstall framover på grunn av finanskrisen.
– Her må vi følge med allerede i månedene som kommer. Det må gjøres ting både på inntekts- og kostnadssiden.