DN-journalistene Kjetil Sæter og Gøran Skaalmo vant Skup-prosen 2011. Foto: Birgit Dannenberg
DN-journalister vant Skup-prisen
TØNSBERG (Journalisten): Gøran Skaalmo vant Skup-prisen for tredje gang sammen med kollega Kjetil Sæter for saken «Pengebingen» om konsulentselskapet McKinsey.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Vi har lært fra IR-prisen at vi må takke damene våre. Jeg kan ikke si annet. Takk, sa Gøran Skaalmo med referanse til takketalen to DN-kollegaer sa tidligere på kvelden da de vant prisen fra Internasjonal Reporter (IR).
Kjetil Sæter fulgte opp med det samme, men takket også avisens ledelse.
– Tusen takk til lederne som har gitt oss mulighet til å bruke masse tid på prosjekter som gir betaling. Det er helt sykt. Tusen takk, sa Sæter.
Journalistene vant prisen for en sak som startet med et tips i januar 2010 om at norske McKinsey-topper hadde fått en stor skattesmell.
– To år senere endte den journalistiske ferden i pengebingen til et av verdens aller største konsulentselskaper. Gjennom et eget investeringskontor forvaltes 33 mrd kr av konsulent-toppenes penger. Kontorets eksistens har vært kjent, men ingen medier har tidligere fattet interesse for og klart å dokumentere hvordan det egentlig opererer. Før to norske journalister kom på banen, skriver juryen i begrunnelsen.
Journalistene roses for å ikke bare å ha dokumentert toppenes skattesmell, men også for å ha fått fram McKinseys investeringsselskap MIO Partners.
– Journalistene dokumenterer at det er mulig også for McKinseys konsulenter å finne ut hvor MIO Partners investerer. Og McKinseys klienter som omfatter verdens ledende selskaper, blir ikke informert om konsulentenes privatøkonomiske interesser i selskaper og bransjer de bistår. Journalistene har gjennom sin imponerende fagkunnskap og fremragende metodebruk preget av informasjonskoblinger og kreativitet vist nye veier inn i internasjonale økonomier, heter det fra juryen.
Etter prisutdelingen sier Kjetil Sæter at prosjektet har trigget interessene til seg og sin kollega.
– Dette er stoff det ikke skrives mye om. Derfor har vi i næringslivsaviser noen fordeler.
– Jeg elsker gravebiten og å fikle i arkiver og sy sammen ting. Jeg er litt overrasket, men vi jobber veldig næringslivsrettet. Jeg visste ikke hva jeg skulle forvente, men jeg er fornøyd og stolt, sier Sæter.
På spørsmål om hva prisen betyr for Skaalmo, som altså vinner prisen for tredje gang, svarer han:
– Det er derfor vi holder på med dette her, sier Skaalmo.
For øvrig ble Bergens Tidende hedret med to av tre Skup-diplomer. Erlend Langeland Haugen, Øyvind Lefdal Eidsvik, Lasse Lambrechts, Tove Knutsen og Sonja Ystaas vant for «Døden på veiene II». Jurylederen sa at prosjektet var journalistikk i førsteklasse, som dessuten var flermedialt presentert.
BT-journalistene Tron Strand, Rune Christophersen og Øyvind Lefdal Eidsvik vant i tillegg for saken «PST og Global Shields». Juryleder Thor Woje sa at journalistene kom inn på sporet av det internasjonale tollsamarbeidet som skal hindre terror.
– Tausheten fra PST var overveldende, men journalistene gravde selv fram tilstrekkelig informasjon til å kunne slå fast at Anders Behring Breivik ble innrapportert. Journalistene har gjennomført omfattende og svært solid nyhetsarbeid med viktig informasjon kom fram etter 22. juli, sa Woje.
Også Kjersti Knudssøn, Synnøve Bakke og Christian Kråkenes fra NRK Brennpunkt fikk Skup-diplomet for «NAV: Diagnose mens du venter». Om prosjektet sier juryen at journalistenes arbeid oser av systematikk og grundighet, og at det er imponerende når de stadig går nye veier når det stopper opp.
I alt kjempet 50 bidrag om den prestisjetunge prisen.