Pressens Faglige Utvalgt landet på fellelse for Klassekampen under dagens møte i Pressens Hus.

Klassekampen felt i PFU: Nesodden kommune og eks-ordfører fikk medhold

Tvil i utvalget om ett av punktene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klassekampen har brutt god presseskikk på ett av Vær varsom-plakatens punkter. Det ble klart under dagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Bakgrunnen for klagen er artikkelen «Ap-ordfører oppretter nytt eiendomsselskap dagen før han gikk inn i regjering: Lagde AS bak lukka dører», som ble publisert på både nett og papir 24. november i fjor.

Klagen kommer fra Nesodden kommune med samtykke fra den tidligere Ap-ordføreren Truls Wickholm.

Artikkelen tar for seg Wickholms beslutning om å flytte kommunens pressede eiendomsutvikling til aksjeselskapet Tangenten Eiendom AS. Ifølge Klassekampen opprinnelige vinkling skal han ha varslet om opprettelsen av AS-et uten forvarsel, bak lukkede dører og uten sakspapirer.

Nesodden mener artikkelen bryter med følgende punkter i Vær varsom-plakaten:

  • 3.2, om kontroll av opplysninger.
  • 4.4 om dekning i stoffet for tittel og ingress.

Tvil rundt ett av punktene

Klassekampen har avvist brudd på god presseskikk, og viste under tilsvarsrunden til et leserinnlegg som sto på trykk dagen etter. Der fikk kommunen komme med sitt syn på saken.

Likevel landet utvalget på at Klassekampen har brutt god presseskikk på ett av de innklagede punktene.

Under dagens møte var det bred enighet om at den opprinnelige tittelen, som hevder at ordføreren opprettet AS bak lukka dører, bommer. Dermed landet utvalget på brudd på 4.4. Da det kom til punkt 3.2 var det derimot større tvil.

– Spørsmålet er jo hvor balansert dette må være for at man skal unngå en fellelse. Det må jeg si at jeg er i tvil om selv, sa PFU-leder Anne Weider Aasen før hun åpnet for en mer inngående 3.2-diskusjon.

Går fri på 3.2

Under diskusjonen pekes det på at Klassekampens artikkel preges av upresis gjennomgang av historikken og sterkt fokus på ordføreren. På den andre pekes det på at Klassekampen har forsøkt å komme i kontakt med kommunen og ordføreren, men at de ikke ønsket å stille opp i saken.

Etter samlet vurdering lander utvalget på at Klassekampen ikke har brutt god presseskikk på punkt 3.2, og nøyer seg med fellelse på 4.4.

– I politisk journalistikk er det ikke alltid slik at man får på det rene det som skjer bak lukka dører. Det skal man være bevisst på, men det blir sterkt å påkreve en fullstendig kildebredde, sa PFU-lederen.

Powered by Labrador CMS