Fredsprisen er overlevert og alle er enige om at det var et godt valg. Klimaendringer represen¬terer en stor utfordring for moderne samfunn, så vel som for fattige mennesker i lavt utviklede land.
Det avgjørende er ikke hvor mye av endringen som er menneskeskapt og hva som skyldes naturlige variasjoner, så lenge utslippsbegrensning, rensing, deponering og teknologisk innovasjon kan bremse skadene. Men det må fortsatt være lov å strides om kri¬sens alvor og hvilke tiltak som egner seg best.
De som tar klimatrusselen på størst alvor, reagerer sterkt på at andre viser lite engasje¬ment. Mediene bør ikke følge dem i forsøkene på å møte skepsis med propaganda.
Budskapet fra forskere og miljøaktivister når fram til mange og gjør nytte. Samtidig blir mange av oss døvhørt av entonigheten. Medienes oppgave er å stimulere debatt om klimatruslene.
Det er nyttig å lete etter bindinger og skjulte motiver hos miljødebattens deltakere. Men ive¬ren etter å stemple alle skeptikere som korrupte eller onde, tjener ikke meningsbrytingen. Akti¬vistenes lister over bestukne motstandere blir tatt for god fisk i norske redaksjoner, som også hermer skjellsordet «klimabøller» om tvilerne.
Miljøorganisasjonene er like mye aktør som forskere ved institusjoner som mottar bidrag fra allehånde kilder, blant dem oljeselskaper. Ønsket om å stemple klimaopposisjonen, bur¬de også påkalle kritisk behandling. Det skjedde knapt da fredsprisvinner Rajendra K. Pachauri sammenliknet den danske klimaskeptikeren Bjørn Lomborg med Adolf Hitler. Al Gores skrekkbilder har flere etterliknere enn kritike¬re i mediene.
Erik Tunstad i Forskning.no har advart mot klimastalinisme. Det er å ta for sterkt i. Men ter¬pingen på verstescenarier og den angstbiterske holdningen til innsigelser, vitner om svak tro på publikums evne til å akseptere vitenskapelig og saklig argumentasjon. Frykten for at mot¬forestillinger fra en minoritet av forskere og politikere skal føre til undergangen, er farligere enn dissensen. Den kan minne om frustrasjo¬nen blant endetidsprofeter og andre vekkelses¬bevegelser, som i sin standhaftighet påkaller tvil om de helt tror på sine egne spådommer.
Klimadebatten blir ikke bedre av dette og løsningen kommer ikke nærmere. Tvert imot.