31 personer har allerede takket ja til gavepensjon i Aftenposten. Foto:Kathrine Geard
Debattstoff prioriteres i Aftenposten
Unngår sannsynligvis styrte sluttpakker som nedbemanningstiltak.
I august ble det kjent at Aftenposten må kutte opp mot 200 millioner kroner. Etter hva Journalisten erfarte den gang, måtte avisen nedbemanne med rundt 150 årsverk, hvorav 55 i redaksjonen.
Mer fleksibel
På et allmøte onsdag presenterte sjefredaktør Hilde Haugsgjerd den nye organisasjonen for de ansatte. Hun sier at avisen legger om til å bli en redaksjon hvor alle skal være multimediale.
Alle i redaksjonen skal bli digitale og levere til alle kanaler. Samtidig bygges antallet avdelinger ned for å gjøre organisasjonen mer fleksibel.
– Det skal gjøre det lettere å prioritere ressurser og sette ned grupper ut fra nyhetsbildet og egne prioriteringer. Samtidig prioriteres debatt og kommentar sterkere, sier Haugsgjerd.
Opptil 20 sluttpakker
Nettnyheter legges ned som en selvstendig avdeling og integreres i andre fagavdelinger. En stor samfunnsavdeling erstatter dagens avdelinger for innenriks og politikk.
Om nedbemannen sier sjefredaktøren at 31 personer allerede har takket ja til gavepensjon. Ytterligere 15 til 20 personer må søke om sluttpakke for at avisen skal nå målene som er satt. Ellers løses bemanningsreduksjonen med naturlig avgang og overføringer til andre selskaper i Schibsted-konsernet.
Haugsgjerd legger til at grepet med å distribuere Aften om morgenen fra nyttår, var det største for å nå målet om å kutte 200 millioner.
Styrte sluttpakker
Klubbleder Knyt Nygaard sier at kuttprosessen har blitt mindre forferdelig enn tidligere ventet. Han håper til og med at behovet for sluttpakker kan ende lavere enn 15.
– Å unngå styrte sluttpakker er innenfor rekkevidde. Det er gavepensjonsbiten som er det største her. Og alle andre monner drar, sier Nygaard.
Men han vil ikke kommentere hvordan kvaliteten på det redaksjonelle produktet påvirkes av kuttene.
– Jeg vet at alle mine kolleger til enhver tid gjør sitt beste, og de kommer til å fortsette med det.
Urolige
Han sier stemningen blant de ansatte er blitt mye bedre enn tidligere i høst.
– Når vi i klubben er roligere, reflekterer det også stemningen i redaksjonen. Men enkeltpersoner er fortsatt bekymret, og noen vurderer hva de skal gjøre videre i livet sitt. Og noen er redd for å bli pekt på av ledelsen.