Faksimile av Aftenposten 7. oktober 2010.

Diktet Knausgård-intervju

Aftenposten ønsker større engasjement i debatten rundt forfatterens etiske ansvar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalist Cathrine Hellesøy har tilsynelatende kommet Skavlan i forkjøpet i dagens Aftenposten. «Nå sier han sannheten» er tittelen på det åpenhjertige intervjuet med Karl Ove Knausgård. Her snakker han ut om sitt forhold til sin avdøde far, skam, sannhet og løgn.

Hadde det bare vært reelt. Intervjuet er nemlig et stunt fra Aftenpostens side, som allerede i ingressen gjør det klart at intervjuet er ren diktning.

– Undertrykket debatt

Ved å blande virkelighet og fiksjon ville Aftenposten bruke Knausgårds eget grep på ham selv.

– At vi bringer et oppdiktet intervju har med selve den mest problematiske kjernen i Knausgårds omstridte romanprosjekt å gjøre, sier kulturredaktør Knut Olav Åmås.

Han mener at både forfatter, forlag og store deler av det litterære Norge hittil har villet undertrykke debatten om Knausgårds etiske ansvar.

– Er «intervjuet» et forsøk på å la Knausgård smake sin egen medisin?

– Det er forsøk på å dra videre debatten om en skjønnlitterær forfatters etiske ansvar for sine omgivelser og sitt faktiske materiale.

– Hva skal leseren få ut av «intervjuet»?

– Dette er et «show, don’t tell-grep», som vi jo ofte etterstreber i journalistikken. Vi viser hva Knausgård gjør ved å kopiere hans egne grep, og lar leseren få del i det, i stedet for å snakke om hvordan han gjør det han gjør.

Dilemmaer

Hellesøy vil som nyhetsjournalist ikke svare på hva hun selv mener om Knausgårds prosjekt, men sier hun synes det er viktig med en grundig debatt. Hun peker på dilemmaene som oppstår ved å dra virkelige personer inn i et prosjekt som i prinsippet er fri diktning.

– Det betyr i praksis at forfatteren kan plassere navngitte personer i en hvilken som helst kontekst, tillegge dem meninger, følelser og ideer som savner rot i virkeligheten. Eller omvendt: Fortelle nøyaktig hvordan det var. Et slikt grep kan få store konsekvenser for enkeltpersoner. Er det verdt det, spør Hellesøy.

Åmås sier saken var grundig diskutert på forhånd. Han synes det fremgår så tydelig at intervjuet er fiktivt at det ikke medfører noen etiske betenkeligheter.

Det er Forlaget Oktober som gir ut romanserien «Min kamp». Forlagssjef Geir Berdahl har ingen kommentarer utover at han ikke tror Knausgård har lest det oppdiktede intervjuet.





Powered by Labrador CMS