Journalister stopper jakten for tidlig
Erling Folkvord mener journalister stopper korrupsjonsjakten for tidlig. – De forfølger ikke saken til bunns. Eller rettere sagt til topps.
– Jeg har observert manglende utholdenhet hos journalister. Redaksjonen prioriterer ikke det å gå i dybden over lengre tid, men om det er fordi det er for skummelt eller at redaksjonsledelsen ikke ønsker det, kan ikke jeg uttale meg om, sier Folkvord.
Kosmetiske oppryddinger
RV-politikeren var svært sentral under avdekkingen av Oslo-korrupsjonen i 1988/89, og har i hele sin politiske karriere jobbet iherdig mot korrupsjon. Han mener journalister har gjort en god innsats mot korrupsjon, men det kan bli mye bedre.
– Innenfor det offentlige er korrupte personer gjerne maktpersoner med kort avstand til andre maktpersoner. Men når en korrupt småsjef blir avslørt, fører det sjeldent til alvorlige konsekvenser for den korruptes overordnede. Det blir helst noen kosmetiske og overflatiske oppryddinger, hvor en «sjokkert» toppsjef kanskje må forlate sin post, bare for like etter å bekle en tilsvarende post med samme lønn et annet sted i systemet, hevder Folkvord.
Sjekk kommuneloven
Han mener at det er på dette punktet journalister har mer å hente.
– Det er få journalister som har utviklet kompetanse til å avsløre politikermedvirkning i korrupsjonssaker, og det er sjeldent at journalister fokuserer på de politiske makthaverne. Men de burde finne ut hvor beslutningene tas, hvilke regler som gjelder og hva slags forpliktelser politikerne har til å føre tilsyn og kontroll. Skaff deg kapittel 12 i kommuneloven og kommunens eget reglement, og konkretiser hva de burde ha passet på i slike saker. Hvis journalister går etter politikeres ansvar og medvirkning, blir det litt mer risikabelt for politikere å være korrupsjonsbeskyttere, sier Folkvord.
Står i veien
Advokat og korrupsjonsjeger Erling Grimstad er enig i at journalister med fordel kunne forfulgt saker litt lengre, men forteller at han som etterforsker i Økokrim også opplevde at journalister kunne være for kjappe til å trykke på knappen.
– En telefon fra en journalist i en kritisk fase av etterforskningen kan bety stor fare for at bevis kan forsvinne. Jeg har opplevd at journalister har stått i veien for etterforskningen, og jeg har vært forbannet på dem av den grunn. For å få tatt de korrupte er det viktig å være den rette som trykker på den riktige knappen på rett tidspunkt, sier Grimstad.
Trussel mot demokratiet
Han presiserer likevel at dette ikke betyr at han vil ha pressen av banen.
– Tvert imot håper jeg at stadig flere journalister kan bidra til å avsløre korrupsjon i offentlig og privat sektor. For det viktigste er at slike ting kommer til overflaten, og mediene er langt bedre egnet til å skape blest om korrupsjonssaker enn det politiet er, sier Grimstad og fortsetter:
– Pressens korrupsjonsavsløringer betyr noe både for beslutninger og virkelighetsoppfatningen i samfunnet. Og det er viktig at korrupsjon avdekkes, fordi den skader fellesskapet og går ut over limet i samfunnet. Korrupsjon er en trussel mot demokratiet.