At president Vladimir Putin holdt seg fast i bordet under et møte forrige uke resulterte i spekulasjoner om hans helsetilstand, som gjengitt hos blant annet VG.Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AP / NTB
Kjendislege refser VG etter spekulasjoner om Putins helse
Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Rykter om den russiske presidentens helsestilstand satte fart etter et møte i Kreml torsdag i forrige uke. En seanse hvor Vladimir Putin holdt seg fast i bordet ledet til nyhetsoppslag i en rekke store mediehus som britiske Telegraph og amerikanske Newsweek.
VG var også tidlig ute med å omtale saken, noe som fikk kjendislege Wasim Zahid til å reagere. I en Youtube-video publisert på sin egen kanal forrige fredag innleder han:
«Jeg er jo nysgjerrig som alle andre. I tillegg er jeg helsearbeider, så jeg måtte bare klikke meg inn på den nyheten der. Det burde jeg aldri ha gjort, fordi dette her er ikke bra journalistikk i det hele tatt.»
– Har ikke substans
Overfor Journalisten utdyper Zahid at det er flere grunner til at han tok opp saken offentlig.
– Jeg tar det opp fordi jeg reagerer på at artikkelen ikke har noen substans. Egentlig er den ikke noe annet enn sitater plukket fra sosiale medier, uten noen diskusjon eller analyse, sier han.
Saken i VG siterer en rekke ulike kilder fra Twitter, deriblant den svenske økonomiprofessoren Anders Åslund, og journalistene Timothy Phillips, Illia Ponomarenko og Frida Ghitis.
Den engelske bloggeren Louise Mensch blir også sitert på at seansen bekrefter hennes hypotese om at Putin lider av Parkinsons sykdom.
«Her klarer da en som ikke engang er helsearbeider å stille den diagnosen bare av å se på en annen person i media. Det er også ganske imponerende, for å si det mildt», sier Zahid i videoen.
Annonse
Fjerndiagnostisering
I Youtube-videoen trekker legen frem flere anledninger hvor mediene har kastet seg på diagnostisering av offentlige personer som Donald Trump og Angela Merkel.
– Fjerndiagnostikk av offentlige mennesker er i seg selv en uting. I tillegg er det folk som ikke har helsefaglig bakgrunn som stiller diagnosene, sier han til Journalisten og legger til:
– Selv om Putin er det mennesket han nå har vist seg å være, synes jeg jo at man av prinsipp ikke skal stille diagnoser i mediene, avslutter Zahid.
VGs begrunnelse
Journalisten har vært i kontakt med breakingsjef Robert Simsø i VG, som svarer følgende om kritikken:
– Vi er naturligvis enig i at mediene skal vokte seg fra fjerndiagnostisering av kjente mennesker. Men det har i lengre tid vært stilt spørsmål ved Putins sinnstilstand, og siden det var en rekke medier og Putin-kjennere som mente at denne lange seansen var såpass oppsiktsvekkende, så valgte vi å lage journalistikk på det, skriver Simsø i en e-post.
Han utdyper:
– I artikkelen kommer det tydelig frem at dette ikke er dokumentert utover at medier og eksperter mener det viser en endring ved Russlands president. Det blir også skrevet i artikkelen at VG ikke har funnet noe i russiske medier om at det er grunn til å stille spørsmål ved Putins helse.