MORGENRUTINEN:

NRKs spillanmelder Rune Fjeld Olsen holder seg unna mobilen til ungene har gått ut døren.

Nettannonser, cookies og algoritmer er blitt altfor invaderende, mener Rune Fjeld Olsen. – Alt det bra innholdet som lages drukner i rovdriften på leserne

Selv starter spilljournalisten dagen med Aftenpostens papirutgave.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Rune Fjeld Olsen er spilljournalist i NRK. Jobber parallelt med Youtube-kanalen Level Up og podkasten Level BackUp.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe, svart og sterk.

– Hva har du på nattbordet?

– En litt for høy bunke bøker jeg har begynt på, men ikke fullført. Øverst ligger Half a King av Joe Abercrombie, en av mine favorittforfattere.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Det skjer lite i hodet mitt før jeg har spist frokost, drukket kaffe og lest papirutgaven av Aftenposten. Jeg prøver også å holde meg unna mobilen min til ungene har gått ut døren. Nyhetsrunden starter på Twitter. Hvis det har skjedd noe stort i spillenes verden, er feeden min full av lenker til gode artikler, skarpe betraktninger og morsomme memes. Reddit er også en god nyhetskanal for meg, det viktige har en tendens til å flyte til toppen.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– Den nye oljen - slik ble norske spill milliardindustri.

– Hva er ditt beste tips for å finne gode saker?

– En god Twitter-timeline er gull til å fange opp trender raskt og til å inspirere til spennende perspektiver.

– Hva er den tynneste saken du noen gang har laget, og hvorfor ble den likevel publisert?

– Jeg jobbet som frontredigerer på VG Nett i flere år, og oppdaget at det kom masse bilder på Scanpix fra motemesser. Jeg begynte å lage svære bilderigg fra disse messene, med bildetekster og det hele. Det handlet nok mindre om mote enn om andre ting. Det ble mange klikk.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?

– Akkurat nå er det regissør og manusforfatter Harry Krueger i det finske studioet Housemarque. De har laget årets mest interessante spill så langt, Returnal, og jeg har så mange spørsmål jeg har lyst til å stille ham!

– I et litt bredere perspektiv, står intervjuer med de japanske spillskaperne Hideo Kojima, Hidetaka Miyazaki, Fumito Ueda og Shigeru Miyamoto høyt på lista.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Det må nok være kunnskapen om og forståelsen av spillmediet etter snart 25 år som spilljournalist. Jeg prøver å bruke den erfaringen til å gjøre spillmediet interessant for andre.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Det gøyeste er utvilsomt å jobbe med Level Up sammen med min kollega og partner Karl-Martin [Hogsnes]. Både i VGTV-perioden og ikke minst de fem årene som eget indieselskap. Vi har et helt fantastisk community, og får jevnlig tilbakemeldinger fra seere og lyttere som sier de føler seg hjemme og inkluderte. Da blir jeg stolt og rørt.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Vi jobber mest med video i Level Up, og gjør alt selv - fra manus til filming og redigering. Derfor var Inside av Bo Burnham helt ufattelig imponerende. Innholdet er sterkt og produksjonen er ekstremt inspirerende.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Nettannonser, cookie-tracking og brukeralgoritmer har blitt altfor invaderende. Alt det bra innholdet som lages drukner i rovdriften på leserne. Vår egen største utfordring, i tillegg til å tjene nok penger, er at primærkanalen vår er Youtube. Algoritmene som følger brukerne der er mildt sagt problematiske, det skal ikke mange klikk til før man ledes ned i mørke hull.

– Hva kan journalister og mediehus gjøre for å bedre tilliten til de redaksjonelle mediene?

– Den tilliten er nok påvirket av den generelle, polariserte samfunnsdebatten, uansett hvor sannferdig og samvittighetsfull dekning man har. Men må i alle fall anstrenge seg for å være det - sannferdig og samvittighetsfull.

– Det kan for eksempel bety at man ikke må anstrenge seg for å få tillit fra alle. Kanskje man kan akseptere at klimafornektere blir sinte fordi de ikke får tilsvarsrett hver gang, eller at rasister ikke nødvendigvis er en god representant for «den andre siden av debatten». Og kanskje bitte litt mindre clickbaiting?

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Til neste år kommer et spill som heter Stray, et cyberpunk-eventyr der du spiller som en katt. Det kom nettopp en ny trailer for det spillet, og det ser helt fantastisk ut.

– Når logger du av for kvelden?

– Altfor sent. Ofte rundt klokka 2. Døgnet har for få timer.

Powered by Labrador CMS