Dag Idar Tryggestad og Pernille Børset har ledet forhandlinger for henholdsvis NJ og MBL.

Enighet i lønnsoppgjøret mellom NJ og MBL

– Komplisert oppgjør å lande, sier NJ-sjefen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening MBL) startet årets lønnsforhandlinger ved lunsjtider fredag, og klokken 2.30 natt til onsdag melder partene at man er kommet til enighet.

Partene er enige om følgende:

Det gis et sentral tilllegg på 11.800 kroner. I tillegg avrundes alle lønnstrinn i stigen opp til nærmeste hele 500 kroner. I snitt utgjør dette 276 kroner.

Se protokollen fra forhandlingene.

Opprydding

Partene har også avtalt det de omtaler som en «teknisk overføring». Dette betyr at deler av det personlige tillegget overføres til minstelønnsstigen, først 30.000 kroner 1. april 2022 og deretter 25.000 kroner 1. april 2023.

– Vi har startet en opprydning for å heve lønnsnivået for norske journalister. For noen vil dette gi et betydelig lønnsløft. I tillegg vil dette ha stor betydning for framtidige journalister og er et signal om lønnsnivået for nyansatte i bransjen, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i en pressemelding.

NJ-leder Dag Idar Tryggestad fotografert rett før forhandlingene startet fredag.

Han legger til:

– Dette har vært et komplisert oppgjør å lande. Vi er glade for å løfte de aller dårligst betalte journalistene. For en håndfull vil oppgjøret bety over 50.000 kroner i lønnsøkning.

Pernille Børset, forhandlingsleder for MBL, påpeker at årets oppgjøret er på linje med rammen fra frontfaget.

– Vi har jobbet hardt for å balansere behovet for arbeidstakernes kjøpekraft med bedriftenes behov for konkurransekraft i en tid med økonomisk usikkerhet og er glad for å ha kommet frem til en forhandlingsløsning, sier hun i en pressemelding.

Forbedre rekrutteringen

Partene har også avtalt å jobbe for å forbedre rekrutteringen til bransjen. NJ understreker i sin pressemelding at avisledere må innstille seg på å betale en anstendig lønn for å holde på kompetente medarbeidere og rekruttere nye framover.

– Her vil blant annet lønn, kompetanse, utviklingsmuligheter og arbeidsmiljø være sentrale temaer, sier Tryggestad – og trekker fram at NJ har vunnet fram en viktig prinsippsak: Retten til kompetanseheving for alle medarbeidere.

– Endelig er kompetanseplaner ikke bare for redaksjonen, men skal ned på hver enkelt medarbeider. Dette er et viktig signal som gjøre bransjen attraktiv og ta vare på de som er i bransjen i dag.

Lønnsforhandlinger Pernille Børset i MBL gjør seg klar for dyst.

Partene ble i dette oppgjøret også enige om en omlegging av ulempesystemet.

– Det er en historisk enighet med MBL om at vi skal starte overgangen fra et system som utløser tillegg for hver vakt, til et timebasert ulempesystem for de sentrale satsene, sier Tryggestad.

Børset legger til:

– At vi er blitt enige om et nytt timesbasert ulempesystem for de fire overenskomstene er spesielt gledelig

Nå er det klart for lokale forhandlinger.

– Vi har tatt hensyn til MBLs sterke ønske om at det fortsatt skal være penger til lokale forhandlinger. Våre medlemmer skal ha forventninger til disse. Bransjen går så det griner, og det er penger å hente lokalt, sier Tryggestad.

Klar bestilling

På forhånd uttalte NJ-leder og forhandlingsleder Dag Idar Tryggestad overfor Journalisten at de hadde fått klare bestillinger fra flere hold om å levere på lønn i årets oppgjør.

Mange NJ-medlemmer opplever at lønnsveksten fra fjorårets oppgjør i realiteten er spist opp av rask prisvekst i samfunnet, sa Tryggestad.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS