Forhandlingsleder Rolf Johansen sammen med NJ-leder Hege Iren Frantzen og nestleder Dag Idar Tryggestad.
Foto: Berit Rekaa / NJ
Kom til enighet i 49. time:
NRKJ-lederen trodde det gikk mot brudd
Satset hardt på midlertidiges rettigheter.
Fredag kveld ble Norsk Journalistlag (NJ) og NRK enig om lønnsoppgjøret for inneværende år.
Det var kampen for å få tariffestede rettigheter for vikarer og midlertidig ansatte som gjorde at forhandlingene varte hele 49 timer på overtid, forteller forhandlingsleder og NRKJ-leder Rolf Johansen til Journalisten.
– Det satt veldig, veldig langt inne, og det er dette som har tatt tid, men vi har hatt fullt fokus på tekst som styrker de midlertidiges rettigheter i tariffavtalen. Vi skulle gjerne sett at teksten ble enda sterkere, men dette kan bli den første klossen som kan bygges på etter hvert, når også arbeidsgiver skjønner at dette ikke er så farlig, sier Johansen.
Dette er, kort oppsummert, enigheten partene kom fram til:
- Midlertidig ansatte som har jobbet i NRK i mer enn 9 måneder, har fått rett til å søke på internt utlyste faste stillinger i samme avdeling.
- Samtidig har vikarer fått rett til å fortsette i stillingen dersom den de er vikar for blir lenger borte fra stillingen enn først antatt.
- Alle journalister får lønnstillegg på 6750 kroner. 5000 kroner gis med virkning fra 1. april. I tillegg får alle journalister 1750 kroner fra en pott, etterbetalt fra 1. juli. Ulempetilleggene økes med 1,4 prosent og minstelønnssatsene med 5 prosent.
Lønnstillegget er som forventet i dette koronaåret, sier Johansen.
– Jeg tror hele Norge er innstilt på at det blir lave lønnstillegg i år, så jeg synes ikke vi kom så galt ut med totalsummen. Dette er selvfølgelig ikke så mye penger, men nivået er greit, andre lønnsoppgjør tatt i betraktning, sier en sliten forhandlingsleder.
Etter at den opprinnelige fristen gikk ut klokken 16 onsdag, forteller Johansen at partene hadde pause fra klokken 03 til 12 natt til torsdag. Ellers har det gått i ett, med krevende forhandlinger.
– Det har vært veldig vanskelig, og har gått veldig opp og ned i bølgedaler.
– Tenkte du på noe tidspunkt at det kunne gå mot brudd?
– Ja, det må jeg ærlig innrømme at jeg gjorde. Når man forhandler 49 timer på overtid, sier det seg selv at det er tøffe tak. Man blir sliten, og det påvirker også stemningen til forhandlerne. Det har vært tøft, men vi klarte det, oppsummerer Johansen.
– Hva skal du gjøre i helga?
– I kveld skal jeg prøve å holde meg våken til rundt ti-elleve, og så skal jeg sove til jeg våkner. Så får vi se hvilken dag det blir.