Omar Radi mener han er offer or folk som «mener de er hevet over loven».

Journalist dømt til seks års fengsel i Marokko

Dømt for spionasje og voldtekt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten og menneskerettsaktivisten Omar Radi er dømt til seks år i fengsel for spionasje og voldtekt.

Journalisten har hele tiden avvist anklagene og mener han er offer for folk som «mener de er hevet over loven».

Rettssaken mot Radi startet i juni i fjor. Få dager tidligere hadde Amnesty International anklaget marokkanske myndigheter for å ha installert spionprogramvaren Pegasus på telefonen hans.

Myndighetene benektet den gang dette, og mandag avviste regjeringen i Rabat kategorisk at de har brukt programvaren for å overvåke kritikere hjemme og i utlandet.

35 år gamle Radi er en kjent kritiker av myndighetene. Han ble pågrepet i fjor sommer, til protest fra menneskerettsaktivister, intellektuelle og politikere hjemme og i utlandet.

Amnesty kritiserte mandag rettssaken og ber om at Radi får en ny og rettferdig rettssak i tråd med internasjonale standarder.

Et felles graveprosjekt fra en rekke vestlige medier avslørte søndag at aktivister, journalister, forretningsfolk og politikere verden rundt er blitt spionert på ved bruk av programvaren Pegasus.

Mange av de rammede telefonene befant seg i hovedsak i ti land, deriblant Marokko. Regjeringen i det nordafrikanske kongedømmet kaller det falske og grunnløse anklager.

Dommen mot Radi er den foreløpig siste i en rekke strenge straffer mot journalister i både Marokko og i nabolandet Algerie.

I begge land har myndighetene pågrepet og straffeforfulgt journalister for en rekke ulike forbrytelser, fra skade på nasjonale interesser til seksuelle overgrep.

Powered by Labrador CMS