Topplasseringene: Marthine Lindgren (representert ved Sara Rydland Nærum), Håkon Elisassen (representert ved Britt Boyesen), Martin Thorstveit (representert ved Bo Lilledal Andersen), Per Arne Rennestraum og Lars Løkkebø.
Foto: Sondre Lindhagen Nilssen / Telemark Journalistlag
Juryen: – Denne saken treffer oss alle på alle plan
Vinnere av journalistprisen i Telemark.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Det var ikke lett å velge, skriver juryen til Norsk Journalistlag Telemark som denne helga delte ut heder og ære til de journalistene som har laget den beste journalistikken lokalt det siste året.
Vinner:
«Nummer 11»: Hilde Marthine Lindgren, Håkon Eliassen, og Martin Thorstveit, NRK
Juryens begrunnelse:
«Denne saken treffer oss alle på alle plan. Dramaturgien, tidsbruken, lay-outen, fiffigheten med sms-ene, sammen med en leservennlig tekst gjør at vi blir dratt med i historien. I tillegg ser vi at kildebruken er god. Vi lurer hele tiden på hvordan det 11. svanger skapet vil ende, og vi blir til og med belønnet med en lykkelig slutt. Tema er lite omtalt, selv om spontanaborter er svært vanlig og ofte oppleves dramatisk. Saken førte også til en lovendring: 'Stortinget ber regjeringen sikre at alle som gjennomgår en spontanabort, får tilbud om oppfølging fra helsepersonell.'»
Andre plass:
«Fylkeskommunen»: Lars Løkkebø, Telemarksavisa
Juryens begrunnelse:
«Dette er en viktig sak. Å følge med på offentlig forvaltning og bruk av skattepenger er noe av det viktigste journalister gjør. I disse sakene har journalisten har vist at han ikke gir opp. Det er krevende å fortsette å be om innsyn. Og det er krevende å skrive hva man vet samtidig som man skal verne om kildene. Fra det første saken om uro i fylkeskommunen er det publisert mange saker, senest en om økonomidirektøren som har fått endringsoppsigelse denne uken.»
Delt tredjeplass:
Juryens begrunnelse:
«Dette er sak og en historie som fort kunne fort endt som noen få notiser i avisen. Men her har journalisten gjort det han kunne for å finne ut hvem barnevernet ikke kan hjelpe. Vi får et innblikk i hvordan gutten har havnet i fengsel som så ung. Samtidig som vi får tilgang på hvordan samfunnet prøver å hjelpe, men mislykkes. Som leser setter gutten historie seg fast i bevisstheten i lang tid etterpå og man undrer hva skjer når han slipper ut.»
Juryens begrunnelse:
«For det første falt juryen for den enkle måten saken ble til; et nysgjerrig blikk på pakkseddelen som lå på gatesteinene i Porsgrunn. Saken om billigsteinen, som politikere har valgt tross lovord om å satse på miljø, har ført til at kommunen må sikre at de ikke kjøper stein der det er brukt slaver er barn i produksjonen. Sakene har også ført til politiske vedtak om å ha miljøregnskap i Bypakke Grenland.»