Tone Sofie Aglen blir politisk kommentator i NRK. Når hun får avklart når hun kan slutte i VG.

Ny NRK-kommentator

Tone Sofie Aglen søkte NRK-jobben utenfor offentligheten: – Har ikke vært en særlig godt bevart hemmelighet

Ser fram til å analysere mer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det var ganske enkelt å bestemme seg for å søke, sier Tone Sofie Aglen.

VG-kommentatoren ble tirsdag utpekt som ny politisk kommentator i NRK, og overfor Journalisten er hun klar på at hun ser på stillingen som unik:

– Jobben som politisk kommentator i NRK er en helt spesiell posisjon, og det har vært en drømmejobb for meg så lenge jeg kan huske. Jeg har sett veldig opp til Magnus Takvam og er også usedvanlig glad i NRK, sier Aglen.

Tror jobben blir annerledes

Men muligheten kunne kommet på et bedre tidspunkt, tenker hun:

– Timingmessig ble det kanskje ikke det beste. Jeg har stortrivdes i VG, lært mye og latt meg imponere over VG som mediehus. Jeg skulle gjerne jobbet her enda lenger, men så kommer det iblant noen muligheter man ikke kan bestemme timingen på helt selv.

– Kommer NRK-jobben til å skille seg mye fra VG-jobben, tror du?

– Ja. En ting er plattformene. Fra i dag å ha skriving som hovedaktivitet, må jeg være mer på tv og radio og snakke i NRK. En annen ting er at man som politisk kommentator i NRK ikke skal være meningsbærende. Man skal analysere, opplyse og gi mest mulig innsikt, mens både i VG og Adressa har det å mene vært en viktig del av jobben min.

Det er nettopp denne analytikerrollen som trekker henne til NRK-jobben, sier Aglen.

– Svart alle som har spurt

Som ikke sto oppført med navn på den offentlige søkerlista som Journalisten kunne publisere i april.

– Hvorfor valgte du å søke unntatt offentlighet?

– Først og fremst av hensyn til egen arbeidsgiver. Det handler om konkurransesituasjonen, og at man kommer veldig på utstilling hvis alle kilder og andre vet at man har søkt jobb hos en konkurrent, sier Aglen.

Men til å ha fått innvilget navnet sitt unntatt offentlighet, har hun vært «så offentlig som hun kan være», mener Aglen selv.

– Jeg har etter beste evne svart ganske åpent til alle som har spurt om jeg har søkt. Det har ikke vært en særlig godt bevart hemmelighet, noe som også har gjort det litt krevende. Jeg føler at jeg har vært på et to måneders åpent seminar om stillingen, med alle kommentarer, tanker og spørsmål som har kommet.

– Tenker du selv at man bør jobbe for mest mulig åpne søkerlister, når det er snakk om søkerne til for eksempel profilerte NRK-stillinger?

– Vi i pressen er jo iblant opptatt av søkerlistene til offentlige stillinger. Men jeg forstår samtidig at det kan være krevende å stå i en sånn åpen, gjennomsiktig prosess. Mitt inntrykk er at det er etablert praksis i mediebransjen å innvilge unntatt offentlighet når søknader kommer fra konkurrerende virksomheter. Utover det har jeg ikke hatt veldig dyptpløyende tanker om det er riktig eller ikke, sier Aglen.

Som ikke vet helt når hun kan ta fatt på sin nye offentlige stilling:

– Jeg har ennå ikke helt avklart med mine sjefer når jeg kan slutte. Men før sommeren blir det ikke.

Powered by Labrador CMS