Leder i NJ i NRK, Rolf Johansen, og organisasjonsdirektør i NRK, Olav Hypher, hilser på hverandre og lønnsforhandlingene er i gang.

NRK

Krever økt kjøpekraft for NRK-journalistene: – Folk forsvinner ut

Forhandlingene er i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 25. april er det igjen klart for lønnsforhandlinger mellom NRK og Norsk Journalistlag i NRK (NJ i NRK). På forhandlingsbordet ligger et krav om reell reallønnsvekst.

På møtet var representanter fra NRK og de fem fagforeningene i NRK: Delta, Tekna, Nito, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Creo.

Møtt med applaus

Da delegasjonen fra NJ og NJ i NRK, med leder Rolf Johansen i spissen, gikk gjennom kantina i NRK, ble de møtt med applaus fra ansatte. Johansen er tydelig på at fagforeninga, som organiserer 1666 NRK-journalister, har høye forventninger til årets oppgjør.

– Vi tok innpå med museskritt i fjor, og det er bra, men vi forventer at vi skal fortsette utviklingen og gjerne mer enn vi gjorde i fjor, fortalte han til Journalisten tidligere i år.

NRK-journalistene tjener i gjennomsnitt 690.841 kroner, ifølge lønnstatistikken for 2022 som kom tidligere denne måneden.

Med det ligger NRK på 33.-plass på statistikken over de høyest lønnede journalistene i landet.

Det er ikke Johansen særlig fornøyd med. Han forteller at NJ i NRK forventer en reell reallønnsvekst, noe de ikke har hatt siden 2019.

– Våre medlemmer har lavere kjøpekraft nå enn vi hadde den gang. Derfor er det viktig å få opp den i år, sier han til Journalisten på vei inn til lønnsforhandlingene som i år foregår på «messa» på Marienlyst.

Er klare til å streike om nødvendig

Johansen har et mål om at en løsning på lønnsforhandlingene er mulig å få til uten å bruke det han kaller det sterkeste verktøyet i verktøykassa, nemlig streikeretten.

Men NJ i NRK er klare til å benytte seg av streikemuligheten om det blir nødvendig, sier Johansen.

Organisasjonsdirektør i NRK, Olav Hypher.

– Det er utrolig viktig for NRK å ha konkurransedyktig lønn, vi ser at vi har en «brain drain» fra NRK til øvrige medier. Når vi ligger over 100.000 under gjennomsnittslønna til bedriftene vi sammenligner oss med, så forsvinner folk ut av NRK.

Organisasjonsdirektør i NRK, Olav Hypher ser frem til konstruktive og krevende forhandlinger i år, men ønsker ikke å spekulere i hva resultatet blir.

– Jeg forventer nettopp det at vi skal komme til viktige avveininger i år, det er krevende balanseganger som vi skal finne ut av sammen, sier han til Journalisten.

Det er satt av tre dager til forhandlingene.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS