Pressestøtten foreslås redusert med 50 millioner kroner

Samtidig går regjeringen for felles lavmoms.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding fra Kulturdepartementet går det fram at regjeringen vil legge om produksjonstilskuddet og samtidig redusere den. I sitt forslag til statsbudsjett foreslås det å kutte tilskuddet med 50 millioner kroner neste år, sammenlignet med inneværende år. 

- Regjeringen har som mål å redusere pressens avhengighet av statlige støttetiltak. Selv om vi har tradisjoner for å leve med en statssubsidiert kritisk presse i Norge, vil avisene bli mer redaksjonelt uavhengige dersom de blir mindre økonomisk avhengige av staten, sier Widvey.

Statråden viser til at selv om mediebransjen er inne i en tøff periode, øker samtidig avisbransjen driftoverskuddet med nær 19 prosent i 2013. Videre skriver departementet at de 140 avisene som mottar produksjonstilskudd hadde et langt bedre år i 2013 og 2012. 

Samtidig kuttes støtten til de samiske avisene med 4,1 millioner kroner, mens tilskuddet til minoritetsspråklige publikasjoner fjernes helt. Departementet overfører 13,5 millioner kroner i tilskudd til lokalkringkasting fra en annen budsjettpost, for å samle mediestøtten på ett sted. 13,5 millioner er samme beløp til dette formålet som inneværende år. Se tabellen under.

 

Lavmoms

I budsjettforslaget kommer det fram at regjeringen går inn for en felles lavmoms for nett og papir. Det er også klart at denne ikke vil kunne innføres før tidligst 1. juli neste år. 

Regjeringen foreslår felles momssats på åtte prosent, slik det tidligere er blitt varslet. 

Ved innføring vil papiravisene ha en overgangsordning på 5 år.

I rapporten fra mediestøtteutvalget i 2010 utgjorde momsfritaket 2,26 milliarder kroner av den totale mediestøtten på 6,6 milliarder kroner, inkludert kringkastingsavgiften. Verdien av momsfritaket ble av Finansdepartementet da beregnet til 440 millioner kroner for løssalgsavisene VG og Dagbladet. For andre aviser utgjorde verdien 1,1 milliarder kroner. Fagpressen sto for de siste 700 millioner kronene av mva-fritaket.

 

Dragkamp

Det har vært en dragkamp om pressestøtten det siste året. I det vedtatte budsjettet for inneværende år ble den direkte pressestøtten til avisene, produksjonstilskuddet, opprettholdt på samme nivå som i 2013: 308 millioner kroner. Den nye H/Frp-regjeringen foreslo i sitt budsjettforslag i fjor høst å kutte støtten til 282 millioner kroner i 2014, som var 50 millioner lavere enn det den avtroppende rødgrønne regjeringen hadde gått inn for.

Støttepartiene til den nye regjeringen, Venstre og KrF, bidro til at resultatet ble 308 millioner. Budsjettpartnerne forpliktet seg til en utredning av vilkårene for pressestøtte. Blant det som skulle vurderes er et tak på produksjonstilskuddet.

I april i år foreslo regjeringen i en stortingsmelding om pressestøtten at produksjonstilskuddet skal begrenses til 40 millioner kroner per medieselskap per år. Denne ordningen kommer på toppen av bestemmelsen som begrenser støtten til 40 prosent av mottakernes driftskostnader.

Powered by Labrador CMS