KVINNETUNGT: Det nye styret i Dagsavisens redaksjonsklubb er klar for innsats. Fra venstre kasserer Iselin Stalheim Møller, nestleder Else Gro Ommundsen Risvand, leder Bente Rognan Gravklev, varamedlem Sofie Prestegård og styremedlem Karin Fladberg. Styremedlem Ester Nordland og varamedlem Hilde Unosen var ikke til stede. Foto: Birgit Dannenberg
Kvinnene tar styringen
Redaksjonsklubben i Dagsavisen har valgt styre helt fritt for menn.
– Her er det personlige egenskaper og ikke kjønn som teller, fastslår Bente Rognan Gravklev, kulturjournalist og nyvalgt leder av Dagsavisens redaksjonsklubb.
Onsdag 4. juni, to uker etter valget på årsmøtet i redaksjonsklubben, kunne hun ønske velkommen til det nye klubbstyrets første møte. Styret er nå bemannet (!) av sju kvinner, inkludert de to vararepresentantene.
Det har aldri før skjedd i den tradisjonsrike avisa, som kunne feire sitt 130-årsjubileum i april. Begivenheten ble markert med en kjønnsdebatt på utestedet Kulturhuset i Oslo sentrum, med fokus blant annet på medienes bruk av halvnakne damer som blikkfang.
Ikke girlpower
Gravklev understreker at hensikten ikke har vært å kvotere inn 100 prosent girlpower.
– Valgkomiteen var tydelig på at styresammensetningen har sin bakgrunn i personlige kvalifikasjoner, kombinert med at en del aktuelle mannlige kandidater er ute i pappaperm. Styresammensetningen viser at det finnes kvalifiserte kvinner.
Valgkomiteen besto også av kun kvinner: Sissel Visted og Hanne Mauno.
Valgte de beste
– Vi valgte de vi mente var de beste, ut fra situasjonen i redaksjonen. Da vi så at det var gode kvinnelige kandidater brydde vi oss ikke om kjønnsbalansen. Dessuten er det en fin bredde mellom avdelingene og like mange nye som veteraner i styret. Jeg er veldig fornøyd, sier Visted.
I NJs sekretariat er det ingen som kan huske at styret i en såpass stor redaksjonsklubb har bestått av kun kvinner. Så litt historisk er nok dette.
Tidlig ute
Dagsavisen har under ulike avisnavn - Arbeiderbladet, Social-Demokraten, Vort Arbeide - hatt mange profilerte kvinnelige journalister. Avisa var tidlig ute - om ikke først - med kvinnelige journalister på ulike felter som politikk, kultur og utenriks. Navn som Rachel Grepp, Gerda Helland Grepp og Fernanda Nissen har historisk klang.
Men vi må helt fram til 2001 for å finne den første kvinnelige sjefredaktøren, Hilde Haugsgjerd. Kaia Storvik var sidestilt med Arne Strand som sjefredaktør i perioden 2010-14.
Den typiske leseren av Dagsavisen er i dag en kvinne over 50 år som er ansatt i offentlig sektor.
Motvekt
Dagsavisens redaksjonsklubb har 37 medlemmer, med en tilnærmet balanse mellom kjønnene.
– Det passer jo bra med et kvinnelig klubbstyre som motvekt mot vår mannsdominerte redaksjonsledelse, smiler Gravklev og legger til at sjefredaktør og administrerende direktør Eirik Lysholm har gratulert med valget. Nyhetsredaktøren og utviklingsredaktøren er også menn: Espen Løkeland-Stai og Lars West-Johnsen.
– Dagsavisen har 130 års stolt historie for å drive kvinnekamp i spaltene, så det overrasker ikke meg at vi har mange dyktige og engasjerte kvinner i redaksjonen, sier Lysholm.