NJ:

Politiet patruljerer i og utenfor hotellet der NJ avholder sitt landsmøte. Foto: Helge Øgrim

Med væpnet politi i gangene

For første gang på plass for å beskytte delegatene på et landsmøte i Norsk Journalistlag.

 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Storm på Vestlandet, streik i Norwegian og andre forhold medførte at 11 av 149 delegater manglet da Norsk Journalistlag startet sitt landsmøte på Quality Hotel Fornebu tirsdag. Et annet spesielt forhold ved dette landsmøtet er politibetjentene som patruljerer både utenfor og inne på konferansehotellet.

- NJ har en avtale med politiet om at de skal være til stede her under hele landsmøtet. Dette skjer etter en vurdering av det generelle trusselbildet i Norge, sier Torbjørn Brenna, som 2. mars var på plass som påtroppende sekretariatsleder i Norsk Journalistlag. Han overtar etter dagens generalsekretær Jahn-Arne Olsen 1. mai.

Det er første gang et NJ-landsmøte har krevd politivakt, bekrefter arrangørene.

Torbjørn Brenna, sekretariatsleder i Norsk Journalistlag er på sitt første NJ-landsmøte. Foto: Martin Huseby Jensen.

Økt sikkerhet

Brenna er allerede i gang med en gjennomgang av sikkerheten for de ansatte i Norsk Journalistlag og Journalisten, som begge har kontorer i Torggata 5 i Oslo sentrum.

I perioden 2002 til 2010 arbeidet Brenna hos Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Der var han i mange år HR-sjef med ansvar for funksjonene personell, utdanning og drift. De siste par årene var Brenna ansvarlig for innledende og forberedende saksbehandling innenfor hele PSTs virkeområde, samt for sambandsfunksjonen til inn- og utenlandske samarbeidende tjenester.

- Det vi gjør er å foreta en gjennomgang, basert på det nåværende trusselbildet i Norge. Vi ser på hvordan bygningen vår i Torggata er rigget for å ivareta sikkerheten for våre ansatte. Om kort tid møter vi gårdeieren for å avklare det praktiske.

Ifølge Brenna ønsker NJ å få på plass kameraovervåking og en bedre intercom-løsning for å kontrollere hvem som ønsker å komme inn i bygningen. 

- Det vi akter å gjøre er å etablere rutiner for hvordan våre ansatte skal opptre i situasjoner som er - eller som oppleves som - truende.

Fra vekst til oppsigelser

I sin åpningstale på landsmøtet beskrev NJ-leder Thomas Spence tøffe tider i mediebransjen.

- Vi har gått fra en langvarig oppgangsperiode med fordeling av vekst og velstand til en forsvarskamp for lovverk, avtaler og rettigheter. Arbeidsgiverne vil fjerne eller tolke alt i kjipeste mening. Noen virker som om de er født gjerrige. Vi ser at MBL nå profilerer seg med tilbud om kurs i hvordan både å si opp folk og lokalavtaler. Avtaler som de selv har inngått og underskrevet med oss. Vi har dessverre små og store Bjørn Kjos-er også i medieverden.

Spence kom også med en oppfordring til å slippe nye medlemshrupper inn i NJ.

- Vi må gjøre døren høy og porten vid - for alle journalister, uansett hvilket arbeidsrettslig ståsted de har. Men også bare for journalister. Vi er ikke og skal aldri bli en fagforening for PR-, informasjons- og kommunikasjonsmedarbeidere.

Powered by Labrador CMS