Lars Nehru Sand er sekretariatsleder i Skup.
Ledelsen kutter konferansestøtte
Mediebedriftene holder igjen på støtten. Antall deltakere kraftig tilbake på Hell og Skup.
Finanskrisen fører til at mange aviser kutter den økonomiske støtten til medarbeidere som ønsker å delta på journalistfaglige konferanser. Årets Hell-konferanse, som fant sted i helgen, måtte registrere en nedgang på 30 prosent i antall betalende deltakere. Skup-konferansen ser ut til å lide samme skjebne.
Frykter ras
Ledelsen for Skup er sterkt bekymret, og frykter at kun 400 betalende deltakere vil være på plass når konferansen åpner i Tønsberg 20. mars. I fjor var tallet 580. Søknadsfristen løper ut 20. februar, og foreløpig har bare 211 personer meldt seg på.
Hovedårsaken til den sviktende interessen er åpenbar.
– Mange redaktører har uttalt at kuttene i mediebransjen ikke skal gå ut over journalistikken i nevneverdig grad. Da rimer det dårlig at de kategorisk avviser å gi støtte til egne ansatte som ønsker å delta på Skup. Kuttene går ut over det kanskje største og beste etterutdanningstilbudet norske journalister har. Skup er også et sosialt høydepunkt. Vi synes dette er trist, erklærer sekretariatsleder i Skup, Lars Nehru Sand.
Brutal overgang
Gode tider skifter med dårlige, men overgangen fra velstanden i 2007/2008 til dagens krisetilstand er brutal. Hell-konferansen registrerte rekord i fjor, med 330 deltakere. Til årets konferanse meldte kun 229 seg på. Det er en nedgang på hele 30 prosent.
– Dramatisk, fastslår leder av Hell-komiteen, Aagot Opheim fra Adresseavisen.
– Vi vet at enkelte redaksjoner har kuttet i støtten til ansatte som ønsket å delta på Hell. Det var nok en del som konkluderte med at de ikke ville betale 3.000 kroner av egen lomme.
Flere årsaker?
Opheim mener at flere faktorer kan ha bidratt til nedgangen.
– Vi har spurt oss om markedsføringen har vært riktig, og om folk på forhånd har syntes at programmet ikke var tilstrekkelig interessant. Tilbakemeldingene tyder imidlertid på at deltakerne opplevde årets konferanse som veldig god, sier Opheim.
– Kan dere havne i økonomiske problemer som følge av nedgangen i antall deltakere?
– Jeg tror ikke det. Men det er for tidlig å slå fast noe om konsekvensene.
5.800 pluss reise
Med enkeltrom og deltakeravgift koster det 5.800 kroner for å delta på årets Skup-konferanse, pluss reiseutgifter. I praksis er man avhengig av støtte fra arbeidsgiver. Journalister og fotografer som ønsker å delta kan søke NJ om reisestipend, innen 13. februar.
Det totale deltakerantallet på fjorårets Skup-konferanse var 638, inkludert rundt 60 underholdere, teknikere og andre støttespillere som ikke betalte. En uke før fristen i fjor hadde 425 deltakere meldt seg på. Fredag, to uker før årets påmeldingsfrist, var antallet 211.
– Siden november har vi vært klar over at årets deltakerantall ikke blir like stort som i fjor. Men nå ser det ut til at antallet blir enda lavere enn jeg fryktet ved juletider, sier Sand.
Tunge bidragsytere
Ifølge Sand har Skup fått mange tilbakemeldinger fra journalister om at redaktørene holder igjen. Tunge bidragsytere, både når det gjelder antall deltakere og nominerte prosjekter, sender i år færre deltakere.
– Hvem snakker vi om?
– Jeg har ikke lyst til å oute noen spesielt. Men det er ingen hemmelighet at Aftenposten, VG og DN tradisjonelt er store bidragsytere. De går ofte i bresjen i Skup-sammenheng, men i år kommer det færre fra dem. Dette er urovekkende, fordi det handler om å kutte et stort og tradisjonsrikt etterutdanningstilbud som hele Presse-Norge har stått samlet om i snart 20 år, sier Sand.
Budsjetterer om
100 færre deltakere innebærer 237.000 kroner i tapte inntekter for Skup. Organisasjonen må derfor rebudsjettere årets konferanse, samtidig som listen legges lavere for neste år.
– Vi tar nå sikte på et sted mellom 400 og 450 betalende deltakere i år. Skup kommer ikke i noen kortsiktig, økonomisk krise på grunn av nedgangen i antall påmeldte. Men den betyr jo mye for et budsjett på en drøy million kroner, framholder Sand.
De siste årene har Skup budsjettert med 500 betalende deltakere. Det hadde ledelsen håpet skulle holde i år, også. Men slik ser det ikke ut til å gå.