Line Omland Eilevstjønn og Tone Tveit i Vest-Telemark blad representerte redaksjonen som vant årets journalistpris for avisens mange artikler under paraplyen «Me har ingen å miste». Foto: Anne Cathrine Syversen

«Slik sørger de alene for at en ung mann ikke døde forgjeves»

Vest-Telemark blad vant Telemark NJs journalistpris 2019.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag i Telemark hedret fredag kveld det beste av det beste som er produsert lokalt i løpet av året som gikk.

GULL - Me har ingen å miste, Vest-Telemark blad

Juryens begrunnelse:

Noen ting lever vi med hver dag - i generasjoner, men snakker aldri eller sjeldent om.

Desto mindre lokalsamfunnet er, jo vanskeligere er det å bryte tabuer og snakket høyt om såre ting. Men det er rett og slett utrolig viktig, nesten litt undervurdert og definitivt en del av vårt samfunnsoppdrag som journalister å løfte frem, sprenge tabuer og å snakke høyt om dem.

Bare slik kan man gjøre en forskjell.

De fleste nyhetssaker bare passerer. En ny dag kommer alltid - med nye saker. Og juryen har i flere innsendt bidrag savnet nettopp at det brukes ekstra tid på mye av tematikken som bare farer forbi. Ofte kan det hjelpe med bare en halv dag ekstra - eller en liten uke. Eller måneder, som her. Det er et tøft og tydelig valg - særlig for en redaksjon med få folk og relativt lite ressurser.

Som leser kjenner vi rett og slett på eskaleringen i saksgangen etter hvert som ukene går. Vi føler journalistene som ikke slipper, men om noe bare blir mer på for hver sak som produseres. De følger opp selv om temaet er vondt og vanskelig.

Slik sørger de alene for at en ung mann ikke døde forgjeves.

For da 21 år gamle Knut kjørte seg ihjel i fjor sommer, påvirket av alkohol, rystet det et helt lokalsamfunn i Vest-Telemark - og mannens mor skrev om sin sorg i lokalavisa.

Det ble startskuddet for et redaksjonelt maratonløp. En liten avisredaksjon sto sammen om å flytte grenser - og bredden i saker og caser er etter juryens mening komplett:

Pensjonerte lensmenn, folkemøter med forebyggende tiltak, leserinnlegg fra ungdom som sier ifra, dedikert ekstrautgave viet til tematikken, kreative forsider, dypdykk i lov og politikk, brutale vitnesbyrd fra gamle og nye «syndere», engasjerende Facebook-filmer og flere tydelige reportasjegrep.

… og serien av saker får bokstavelig talt med seg alle i redaksjonen, som både skriver innhold og faktisk deler sine egne historier. Årets høyest hengende pris går til et produkt som skaper et livsviktig engasjement både i redaksjonen og i lokalsamfunnet.

Redaktøren skriver selv på kommentarplass at: «Vest-Telemark blad kan ikkje endre haldningane til vesttelane.»

Da mener juryen at mediehuset har totalt misforstått sin rolle i samfunnet, for det kan dere faktisk! Og det er juryen sikker på at dere har gjort.

Dere har tatt tempen på leserne og viser at dere er der for de dere har ansvar for.

Juryen gir derfor gull og Årets journalistpris til hele redaksjonen i Vest-Telemark Blad og deres mange artikler under paraplyen «Me har ingen å miste». Gratulerer!

SØLV - TAs fokus på mobbing, Telemark Arbeiderblad

Juryens begrunnelse:

Årets sølvvinner er en serie av saker der journalistisk håndverk er et nøkkelord.

Sakene tar unge og sårbare på alvor og redaksjonen har gjort noen grafiske valg som konkurrerer med de største avisene i landet - om ikke verden.

Særlig deskens valg av forside bergtok juryen. Den treffer som ei kule i magen og viser at det enkle ofte er det beste og mest effektfulle verktøyet man har i historiefortelling. Fra det punktet er vi fanget og engasjert i det betente tema.

Dette er årvåkne journalister som følger opp prosesser det er lett å glemme. De søker innsyn i dokumenter, følger opp saker over tid og viser at klassiske journalistiske arbeidsmetoder som innsynsbegjæringer, pågangsmot og stayerevne gir god, vesentlig journalistikk som skaper engasjement blant lesere og betyr noe både for enkeltmennesker og samfunnet.

De svake får en stemme hos årets sølvvinner. En kraftfull stemme - men uten å eksponeres for avisas lesere. Det er mesterlig. Vi føler vi kommer tett på og bryr oss, samtidig som en nødvendig beskyttelse av denne sårbare samfunnsgruppen ivaretas.

Journalistene har hentet frem både de individuelle historiene, gitt leseren forståelse for omfanget av mobbeproblematikken og tatt tak i skolenes manglende evne til å følge opp aktivitetsplikten overfor barn som blir mobbet. Dette er journalistikk som retter søkelyset mot hvordan nye regelverk blir fulgt opp, skolens plikter og ikke minst på barns rett til å bli sett og tatt på alvor.

Juryen gir derfor sølv til Vigdis Hella, Ørnulf Holen og fotograf Ørjan Madsen i TA, for deres arbeid med mobbing over flere saker i avisa.

HEDERLIG OMTALE 1 - Stengte dører, Varden

Juryens begrunnelse:

Det virker nesten litt banalt, men noen ganger må journalister drive barneoppdragelse av politikere - og minne dem på demokratiets kjerne.

Konsekvensene i dette tilfellet er kanskje ikke de aller største, men symbolikken er udiskuterbar. Gjennom tålmodighet og tid har journalistene luktet urett, gått etter makta og bokstavelig talt åpnet dører i en prinsipielt viktig sak, som er umulig å ikke hedre. Det er et solid håndverk som også Pressens Offentlighetsutvalg støttet og stilte seg bak.

Moralen er lett: Blir døra stengt foran nesa di, bank på til noen åpner. Eventuelt riv den ned.

(Moral nummer to: … og hvis Porsgrunn gir etter, følger gjerne Skien på.)

Juryen gir derfor hederlig omtale til Fredrik Nordahl og Per Arne Rennestraum fra Varden for de mange sakene om «Stengte dører i Porsgrunn og Skien».

HEDERLIG OMTALE 2 - Barna som forsvant, NRK

Juryens begrunnelse:

Presentasjon er ingrediensen som gir heder til neste sak. Den engasjerte juryen fra første setning, fordi den serveres til oss som en historie - med visuell variasjon.

Det er tross alt blitt 2019, og hvis noe virkelig skal leve lenge og engasjere bredt, må det løftes opp og ut av avissidene - uansett hvor gravende og avslørende det er.

Her blandes fortid og nåtid sammen. Gjennom en tydelig struktur, arkivfoto og levende bilder fanges nysgjerrigheten fra første sekund i en rørende fortelling om to venner som delte en dramatisk skjebne for nesten 40 år siden, men ikke har sett hverandre siden.

I denne saken mener vi journalistene går foran og viser en vei som bør inspirere alle her til å tenke fremoverlent på hvordan sakene deres pakkes inn og fortelles - uansett innhold.

Juryen gir derfor hederlig omtale til Stian Wåsjø Simonsen og Martin Torstveit fra NRK for fortellingen om «Barna som forsvant».

HEDERLIG OMTALE 3 - Osebro brenner, TA

Juryens begrunnelse:

Tidligere VG-publisher Torry Pedersen fikk stor oppmerksomhet for sitatet «Det er jo sånn i vår tid at det alltid vil være en rørlegger med et kamera i nærheten når store ting skjer».

Men selv om så godt som alle alltid har et høyteknologisk underverk av et kamera i lomma i vår tid, så handler journalistikk om å fange små, hundredels sekunder av historien og gi dem evig liv. Enhver nyhetshendelse fortjener å bli dokumentert av fotojournalister som kan sitt håndverk og som er til stede utelukkende for å ta bilder, som vi alle vet lett kan si mer enn 1000 ord.

I det typiske, vakre og problemfrie fotografiet speiler himmelen seg idyllisk i et blikkstille vann Men i dette tilfellet finnes skjønnheten i at helvete speiler seg i en sølepytt. Flammenes ubarmhjertighet og brannmannskapets uvurderlige fanges i et knepp.

Kunst for millioner forsvinner, men ny kunst oppstår da fotografen er på rett sted til rett tid. Linjene drar oss ubarmhjertig inn i infernoet og fargene kompletterer og samler hovedmotivet i dette brutale bildet, som garantert blir en del av Porsgrunns byarkiv i all evighet.

Juryen gir derfor hederlig omtale til frilanseren Bjørn Harry Schønhaug i TA for bildet «Osebro brenner».

HEDERLIG OMTALE 4 - Vinje rocker, NRK

Juryens begrunnelse:

Skal du finne den virkelig gode energien i en sak, den som vekker liv i smilehulla til seere, lesere eller lyttere; bør du opp fra pulten og ut blant folk! Siste heder går derfor til et bredt og hardt gjennomarbeidet portrett, løst på en måte som oser av overskudd, kreativitet og visjoner.

Juryen følte seg til tider like historieløse som de øldrikkende hipsterne i Jotunheimen, men fikk gjennom denne fullverdige TV-dokumentaren en ærlig, dyp og leken presentasjon av livet til Telemarks mest kjente journalist noensinne - født for 200 år siden.

Dette er enkelt og greit levende om døden - og dødsbra om livet!

Journalistens (altså ikke den som ble født for 200 år siden men den som lagde saken) utrettelige interesse for folk og historier - og hennes unike evne til å komme seg ut for å finne dem - bør inspirere alle. I denne dokumentaren skinner alle disse egenskapene om kapp.

Juryen gir derfor hederlig omtale til Anne Lognvik i NRK og dokumentaren «Vinje rocker».

Juryen har bestått av Jo Vemund Svendsen, Kjersti Veel Krauss og Ole N. Olsen

Powered by Labrador CMS