Frank Sivertsen. Foto: Birgit Dannenberg
Sitatfri LO-sone
LESERKOMMENTAR: NRK-journalister og LOs ledelse møtes i lukket forum. Går det egentlig an?
Tirsdag skal representantskapet i LO vedta hovedretningslinjene for årets tariffoppgjør. Norsk presse er invitert til å følge møtet. I morgen møter LOs ledelse NRK-journalister i et lukket forum med sitatfri sone på Marienlyst i Oslo for å svare på alt om lønnsoppgjøret.
Må be
Jeg er selv blitt invitert til møtet via en felles epost til NRK Nyheter alle og Dokumentar og Samfunn alle. Initiativtaker er en enkeltstående journalist i NRK-nyhetene, og initiativet kan jo virke utmerket, men med fare for å være mer katolsk enn Paven: Er det greit å arrangere et slikt møte? Bør Roar Flåthen ha en sitatfri sone på møter med pressen?
Journalister skaffer seg informasjon på forskjellig vis. Samtaler off record bruker vi alle. Men kan vi som journalister delta på formelle møter hvor det er sitatforbud? Dersom Norges Fotballforbund eller Næringslivets Hovedorganisasjon inviterer pressen til en orientering med sitatforbud, ville norsk presse sagt ja? I realiteten snakker vi her om pressekonferanser hvor du må be om lov til å bruke informasjonen du har fått. Jeg synes ikke det er bedre at pressen selv har tatt initiativ til møtet.
Sitatfri sone
Som redaksjonsleder i Forbrukerinspektørene har jeg mange ganger invitert eksterne personer i for eksempel Help Forsikring og Forbrukerrådet til redaksjonen for at de skal gi oss deres syn på verden. Vi får kunnskap, og de får en utmerket informasjonsarena. Jeg antar begge parter ser på det som en vinn-vinn-situasjon. Men vi lover dem aldri at vi ikke vil bruke den informasjonen vi får. Vi sier ikke at møtene er off record, og vi forteller gjerne andre at møtene skjer.
I invitasjonen til møtet med LO-leder Roar Flåthen, sjeføkonom Stein Reegård, sjefstrateg Knut Bodding og informasjonssjef Jenny-Ann Hammerø, står det at forumet har sitatfri sone «for at LO-folkene skal kunne si det de mener til oss. Men hører du noe interessant, kan du jo bare avtale intervjuer i etterkant». Det høres jo tilforlatelig ut, men hva om de ikke vil si hva de egentlig mener for åpen mikrofon etter møtet?
Lojalitet
Jeg mener at journalister ikke skal sitte og ruge på informasjon en har tilegnet seg ved å delta i lukkede fora. Det strider mot det journalistiske oppdraget. Kanskje kunne et lignende møte med NHO-ledelsen skapt en slags balanse, men problemstillingen vil fortsatt være der. Journalisters lojalitet er overfor leserne og seerne, ikke folk i maktposisjoner.
Journalister vil alltid ha nytte av bakgrunnsinformasjon, og i mange sammenhenger kan slik båndlagt informasjon være avgjørende. Jeg har selv vært på styremøter i Arbeiderpartiet som «journalist» for Aps daværende partiavis, Aktuelt Perspektiv. Men det er en grunn til at jeg omtaler min innsats på de møtene som «journalist» – for jeg kunne ikke bruke informasjonen som jeg ville. Det var partiets interesser som styrte meg, ikke en fri og uavhengig presse.
Mitt poeng med å sette søkelys på dette er ikke å henge min egen bedrift, for jeg vet at det har vært tilsvarende møter med høytstående offentlige personer både i Dagbladet og VG. Jeg vil bare disse møtene til livs. Alternativet er at mediene er åpne om at informasjon tilegnes på denne måten i lukkede forum med sitatfrie soner.
Så får folk heller kalle meg gammeldags, men i dag er jeg i alle fall ikke «journalist”.